Onbegrip in cultuursector na verplichte sluiting: "Komt heel hard aan, we begrijpen beslissing niet"

De beslissing van het Overlegcomité om alle theaters en bioscopen te sluiten, komt heel hard aan in de cultuursector. "Internationale studies tonen aan dat het besmettingsgevaar in bioscoop- en theaterzalen minimaal is. De sluiting maakt ook geen deel uit van het advies van de experten van de GEMS", reageert Anneleen Van Troos van Kinepolis in "Het journaal".

De eindejaarsperiode is de meest lucratieve periode van het jaar voor bioscoopuitbaters. Ook kleinere theaters krijgen in die periode veel volk over de vloer. De sluiting van de cultuursector is een bittere pil voor de sector.

"Het is een beslissing die heel hard aankomt, temeer omdat we die beslissing niet begrijpen", reageert Anneleen Van Troos van Kinepolis in "Het journaal". "Als je kijkt naar alle maatregelen die we vandaag nemen, die ons minder dan twee weken geleden extra zijn opgelegd, dan begrijpen wij niet hoe een verbod op filmvoorstellingen zou kunnen bijdragen aan het voorkomen van besmettingen."

Volgens Van Troos tonen verschillende internationale studies aan dat het besmettingsgevaar in bioscoop- en theaterzalen minimaal is. "En de sluiting maakt bovendien ook geen deel uit van het advies van de experten van de GEMS", klinkt het.

Videospeler inladen...

Het voelt alsof we het deksel op de neus krijgen

Cinema ZED

"De kerstperiode en zeker nu de kerstvakantie van drie weken is een drukke periode. Kinderen en gezinnen zijn op zoek naar ontspanning op een veilige manier. We hebben ook een fantastisch filmaanbod met internationale blockbusters zoals "Spider-Man" en "The matrix" en Vlaamse films zoals “Bittersweet sixteen” van Jan Verheyen en zijn vrouw Lien Willaert. Het publiek vindt opnieuw de weg naar de bioscoop. De sluiting is een heel bittere pil voor onze hele sector", besluit Van Troos.

Bij Cinema ZED in Leuven klinkt dezelfde boodschap. "Wij betreuren de beslissing van het Overlegcomité heel erg. De eindejaarsperiode is traditioneel gezien de beste periode voor het cinemabezoek en dus de slechts mogelijke periode om te sluiten", zegt An De Winter van Cinema ZED.

"Wij zijn ervan overtuigd dat een bioscoop wel veilig is, net omdat er zeker bij ons in Cinema ZED niet gegeten of gedronken mag worden. De monden gaan niet open, er zijn mondmaskers, er is de coronapas en er wordt afstand gehouden. We doen al het mogelijke om het veilig te houden en dan sluiten ze ons toch nog. Dat voelt alsof we het deksel op de neus krijgen."

Premier De Croo ziet fundamenteel verschil tussen activiteiten binnen en activiteiten buiten

Premier Alexander De Croo verdedigt de beslissing om cultuur te sluiten. Alle binnenevenementen zijn vanaf zondag namelijk niet meer mogelijk. Dat hadden de experts niet geadviseerd, tenzij de cijfers door de omikronvariant de verkeerde kant zouden uitgaan. 

"Het voorstel van de experten was er een die er hoogstwaarschijnlijk zou toe leiden dat we vandaag een beslissing zouden nemen en dat we volgende week opnieuw zouden moeten samenkomen. Dat lijkt mij op dit moment het laatste wat we moeten doen. We moeten maatregelen nemen die duidelijk en stabiel zijn”, aldus De Croo in "Het journaal".

"Er is een fundamenteel verschil tussen activiteiten buiten en activiteiten binnen. Er zijn niet enkel kerstmarkten die buiten kunnen plaatsvinden. Activiteiten buiten wil zeggen dat er voldoende verluchting is. Dat wil zeggen dat we dat op een veilige manier kunnen laten doorgaan. Laat ons ook niet vergeten dat die activiteiten doorgaan met het gebruik van mondmasker en CST. De les is dat activiteiten binnen veel gevaarlijker zijn dan buiten. Als we mensen willen ontmoeten, is het beter om dat buiten te doen in plaats van binnen", legt De Croo uit.

Videospeler inladen...

De uitleg van premier De Croo is een uitleg die geen uitleg is

filmregisseur Jan Verheyen

Regisseur Jan Verheyen kan niet leven met die motivering voor de sluiting van de cultuursector. "De uitleg van premier De Croo is een uitleg die geen uitleg is. Dat is vrij duidelijk. Ik ben er net als mijn collega’s in de sector bewust van dat er een wereldwijde pandemie aan de hand is. Wij zijn solidair, maar dit is voor mij een uitspraak die past in een zwalpend beleid dat nu al jaren van compromis naar compromis struikelt al naargelang welke drukkingsgroep die week bediend moet worden. Er zijn meer cafés dan cinema’s en dan krijg je dit. In het advies van de GEMS stond niets over een versoepeling voor onze sector, maar er stond ook niets over een verstrenging of een abrupte sluiting", zegt Verheyen in "De afspraak". 

De nieuwe film "Bittersweet sixteen" van Jan Verheyen en zijn vrouw Lien Willaert is gisteren in première gegaan, maar de sluiting van de bioscopen is nefast voor het succes van de film.

Videospeler inladen...

Minister-president Jan Jambon belooft extra steun

Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon (zie video hieronder) heeft op de persconferentie na het Overlegcomité aangekondigd dat de cultuursector extra steun zal krijgen. "Ik beloof de sector maximaal te blijven ondersteunen", klinkt het.

Videospeler inladen...

Voor comedian Kamal Kharmach is de beslissing om de theaters te sluiten een streep door de rekening. Vandaag en morgen kan hij zijn eindejaarsconference nog opvoeren voor een beperkt publiek, maar vanaf zondag wordt zijn tournee geannuleerd.

"Voor mij betekent dit per definitie het stoppen van mijn tournee. Ik kan moeilijk volgend jaar in augustus mijn eindejaarsconferentie houden. Dat gaat niet. Dit betekent dat het voor mij stopt, zowel inhoudelijk als financieel, maar vooral qua spel. De fans komen elk jaar opnieuw, maar dat kan nu niet en dat doet eigenlijk nog het meeste pijn."

Standup-comedian Kamal Kharmach: "Voor mij betekent dit dat mijn tournee stopt"

Videospeler inladen...

Plopsa Group: "Dit doet pijn"

De sluiting van indoorgedeelten van pretparken en tropische zwembaden komt hard aan bij de Plopsa Group. Dat blijkt uit de reactie van Plopsa-CEO Steve Van den Kerkhof na afloop van het Overlegcomité. Vooral de beslissing om de subtropische zwembaden te sluiten, zorgt voor een zware klap. "Het is een enorm verlies", klinkt het.

Plopsa Group moet het indoorgedeelte van haar pretparken sluiten, maar dat betekent ook dat Plopsa Indoor Hasselt en het nieuwe Plopsa Station Antwerpen dicht moeten. Ook de Plopsa waterparken moeten de deuren sluiten. "Dit doet pijn. Je verwacht iets, maar ik vind dat er een rare lijn in de maatregelen zit. Ik heb moeite met het knipperlicht-scenario. Bijna elke week moeten wij de spelregels aanpassen en daardoor zit ons personeel op hun tandvlees", zegt Van den Kerkhof. 

Meest gelezen