Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Presidentsvrouw Brigitte Macron stapt naar de rechter wegens geruchten dat ze transgender zou zijn

Brigitte Macron, de echtgenote van de Franse president Emmanuel Macron, gaat naar de rechter stappen. Ze neemt het niet dat er op het internet geruchten circuleren dat ze als man geboren zou zijn. Het is niet de eerste keer dat Brigitte Macron de schietschijf van wilde beweringen wordt op het internet.

De voorbije maanden zijn op het internet steeds meer berichten verspreid die de vrouw van de Franse president in het vizier nemen. Er wordt onder meer beweerd dat ze als man geboren zou zijn met de naam Jean-Michel. De voorbije weken zijn die berichten alsmaar meer gedeeld, volgens Franse media vooral in kringen van extreemrechtse figuren en antivaccingroepen.

Brigitte Macron is het nu beu en haar advocaat heeft bevestigd dat ze gerechtelijke stappen gaat ondernemen. Nogal wat waarnemers vinden dat niet meteen een goed idee. Bijna niemand neemt die beweringen ernstig en door er juridisch een vervolg aan te knopen, zou de pers er enkel meer aandacht aan geven.

Het is niet de eerste keer dat de relatie tussen de 44-jarige president en zijn 68-jarige vrouw het mikpunt wordt van kritiek op het internet. Dat was ook al zo voor de verkiezingen die Emmanuel Macron aan de macht brachten. Toen werd beweerd dat Macron eigenlijk homoseksueel was en dat wou verdoezelen door zijn huwelijk met een veel oudere vrouw. Nadien kreeg Brigitte Macron vaak de wind tegen omdat beweerd werd dat ze te veel invloed op haar man zou hebben. Ze kreeg ook de bijnaam "Marie Antoinette" opgeplakt, naar de onthoofde koningin van Lodewijk XVI. 

Niet enkel het leeftijdsverschil is opvallend. Brigitte Trogneux was een lerares van Emmanuel Macron toen die op de middelbare school in Amiens zat. Ze was toen getrouwd met een bankier en had drie kinderen. Toch is de vonk overgeslagen tussen de lerares en de scholier tijdens een theaterklas en bleef dat zo. Enkele jaren later is ze gescheiden en in 2007 trouwde ze met Macron.

Volgend voorjaar zijn er presidentsverkiezingen in Frankrijk. Macron heeft zich nog niet kandidaat gesteld, maar algemeen wordt dat wel verwacht. In elk geval wordt het grove geschut blijkbaar nu al bovengehaald en zal het er stevig aan toe gaan in de campagne. Macron zal het daarbij niet enkel moeten opnemen tegen de radicaalrechtse Marine Le Pen, maar ook tegen de rechtse populist Eric Zemmour en ook die neemt niet vaak een blad voor de mond.

Anderzijds kan het openlijk aanvallen van de vrouw van de president in de publieke opinie uiteraard ook omgekeerd werken en zou Macron mogelijk profijt kunnen trekken uit die verontwaardiging.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen