Jonas Roosens

Steve Bakelmans krijgt levenslang voor moord op Julie Van Espen: "Onnoemelijk en onomkeerbaar leed veroorzaakt"  

Steve Bakelmans krijgt levenslang voor de verkrachting van en moord op Julie Van Espen. Dat heeft de jury in Antwerpen beslist. De juryleden volgen het Openbaar Ministerie dus die geen enkele verzachtende omstandigheid zag. "Hij heeft onnoemelijk en onomkeerbaar leed veroorzaakt."

"Het was een zware dag. Dat kruipt in de kleren he?" John Maes, de advocaat van de nabestaanden van Julie Van Espen is duidelijk: dit proces is zwaar, loodzwaar. De schuldvraag kende gisterenavond laat zijn ontknoping: Steve Bakelmans is schuldig aan de verkrachting van en moord op Julie Van Espen. Het resultaat van een week proces (achter gesloten deuren) en een beraad van meer dan 4 uur. 

Nog eens drie uur beraad later is het hof eruit: Steve Bakelmans krijgt levenslang. Hij kan ook pas na 20 jaar - ten vroegste - voorwaardelijk vrijkomen en moet na zijn straf nog 15 jaar opgevolgd worden door justitie. "Hij heeft uitermate zwaarwichtig, nietsontziend geweld gebruikt. Daardoor heeft de familie geen fysiek afscheid kunnen nemen van Julie Van Espen", klinkt het in het arrest. "Steve Bakelmans heeft een schrijnend gebrek aan de meest fundamentele waarden in onze maatschappij. Hij heeft onnoemelijk en onomkeerbaar leed veroorzaakt aan de vrienden en de familie van Julie."

Door het zwaarwichtige, nietsontziend geweld heeft de familie geen fysiek afscheid kunnen nemen van Julie Van Espen

Hof van assisen

Het hof ziet geen enkele verzachtende omstandigheid. "Hij heeft een ongunstig strafrechterlijk verleden, wordt als gevaarlijk bestempeld en kreeg vaak kansen van justitie, die hij niet benut heeft. Hij is niet opgegroeid in een warm gezin, had een problematische jeugd door het seksueel misbruik en familiaal geweld. Maar dat wordt niet aanvaard als verzachtende omstandigheid, omwille van de vele kansen die hij daarna gekregen heeft." Tegen Steve Bakelmans zei ze nog: "Ondanks de zware straf is de deur nog niet volledig dichtgetrokken. Ik kan u alleen maar aanraden om de straf te aanvaarden." Hij knikte kort. 

Ik heb zo veel respect en bewondering voor uw serene en oh zo waardige houding tijdens dit proces

Voorzitter van het hof

Tot slot richtte de voorzitter zich nog tot de familie en vrienden van Julie Van Espen. "Ik heb zo veel respect en bewondering voor uw serene en oh zo waardige houding tijdens dit proces. Ik kan u alleen maar sterkte toewensen." Vanmorgen had ook het Openbaar Ministerie al een gelijkaardige boodschap voor de familie. "Jullie spreken over Julie in de tegenwoordige tijd. Niet "Julie was, maar Julie is", niet "ik had een goede band, maar ik heb een goede band". Ik heb een grenzeloos respect voor de waardige en serene houding tijdens dit proces. Ik neem het mantra dat jullie iets afschuwelijks willen omzetten in iets positiefs voor altijd mee. En ik hoop dat dit proces voor jullie een hoofdstuk afsluit."

Jonas Roosens

De familie reageert opgelucht, zegt hun advocaat John Maes. "Een strenge straf was op zijn plaats. Het arrest was hard, scherp, maar terecht. Het is een geruststelling dat de zwaarste straf uitgesproken werd. Levenslang betekent dat hij mogelijk nooit meer vrijkomt, en de eerste jaren mag hij zelfs geen aanvraag doen." Volgens Maes is het ook belangrijk dat er in de motivatie vermeld werd dat de familie geen afscheid heeft kunnen nemen van Julie. "Het werd hen afgeraden, omdat het lichaam zo zwaar toegetakeld was. Dat is voor de familie, en zeker voor de mama, bijzonder zwaar."

Bekijk hier de eerste reactie van John Maes, de advocaat van de nabestaanden van Julie:

Videospeler inladen...

De jury heeft dus bijna de volledige lijn van het Openbaar Ministerie gevolgd. Ook die zag geen enkele omstandigheid die de straf kon verzachten. De advocaat-generaal somde vanmorgen zes redenen op waarom er géén verzachtende omstandigheden konden zijn.  

1. De feiten zelf 

"Jullie hebben allemaal de beelden gezien van Julie die door de politie uit het water gehaald werd. Dat was meedogenloos, het waren horrorbeelden. Dit is een van de zwaarste vormen van criminaliteit die je kan plegen. Het was een onschuldig slachtoffer. Julie passeerde gewoon, het had de dochter van ieder van ons kunnen zijn", begon de advocaat-generaal zijn pleidooi vanmorgen. 

"Ik ben het beu gehoord dat Julie op de verkeerde plaats was", vervolgt hij. "Zij mocht daar fietsen in alle vrijheid. Steve Bakelmans was op het verkeerde moment op de verkeerde plaats. Hij had daar niets te zoeken."

2. Na de feiten

Ook na de feiten zag de advocaat-generaal geen verzachtende omstandigheden. "We weten hoe hij reageerde. Hij verzamelde het bewijsmateriaal, dumpte of verstopte het. Hij heeft uren rondgezworven in de stad, om daarna het lichaam ongezien te dumpen in het kanaal. Hij toonde geen enkele wroeging, nam geen initiatief om zich aan te geven."

3. Zijn persoonlijkheid

Voor het Openbaar Ministerie is Steve Bakelmans ronduit gevaarlijk. "Hij heeft geen empathie, liegen leek ingebakken in het gezin-Bakelmans, hij wentelt zich in een slachtofferrol, alles wordt toegeschreven aan de anderen. Hij heeft ook een zachte kant, maar die is heel onvoorspelbaar. Wel is hij een goede vader voor zijn zoon."

Volgens het college van psychiaters is Bakelmans "gemiddeld begaafd, maar ook manipulatief, narcistisch, egoïstisch". "Hij heeft kenmerken van psychopatie, hij teert op anderen, hij manipuleert en er is een groot risico op recidive."

4. Zijn ongelukkige jeugd

"Steve Bakelmans werd geslagen en misbruikt, hij kende zijn moeder niet. Dat is een deel van de verklaring voor zijn criminele gedrag, maar dat is niet automatisch een verzachtende omstandigheid. Zijn zus bewijst dat het anders kan."

5. Oprecht berouw en spijt

"Nee, ik zag geen oprechte en doorleefde spijt", vertelt het Openbaar Ministerie. "Hij heeft ettelijke keren de gelegenheid gehad om te zeggen wat hij te zeggen had. Hij vertelde gisteren: "Het is erg wat haar is overkomen, "wat haar overkomen is"".  Dat zegt alles. Ik zie zelfs geen begin van spijt."

6. Zijn strafblad

Ook zijn strafblad speelt niet in zijn voordeel. "Hij vraagt om kansen, maar wanneer hij ze krijgt, gooit hij ze weg. Hij is vaak veroordeeld, heeft veel kansen gekregen, maar dat heeft geen enkele impact."

De conclusie voor het Openbaar Ministerie was duidelijk: Steve Bakelmans moet voor lange tijd achter de tralies verdwijnen. "Voor mij is zijn krediet op", klonk het. Die redenering heeft de jury nu dus ook gevolgd. 

Ik vind dat er geen enkele omstandigheid opweegt tegen de gruwel van de gepleegde feiten

Advocaat-generaal

Advocaat Bakelmans: "Levenslang is niet de juiste straf"

De advocaat van Bakelmans had nog gepleit dat hij levenslang niet de juiste straf vond. Hij had gevraag om 30 jaar cel te geven, en om rekening te houden met de zware jeugd van zijn cliënt. "We wisten dat het een zware straf zou zijn, maar we zijn wel blij dat het verhaal van onze cliënt, die een afschuwelijke jeugd had een plaats gekregen heeft."

Bekijk hier de eerste reactie van Dimitri de Béco, de advocaat van Bakelmans:

Videospeler inladen...

Tijdens zijn pleidooi vertelde hij: "Wat er tussen zijn geboorte en zijn 18 jaar heeft afgespeeld, mag dat minstens meewegen? Hij is zoveel afgeschilderd als monster. Vandaag wil ik het hebben over waar dat vandaan komt. Ik wil dat men weet: hij had geen ongelukkige jeugd, dat is gewoon geen jeugd. Dat is een langzame, langdurige verschroeiing. Hij is nooit kind kunnen zijn. Zijn gevoelens zijn hem met de broeksriem aangeleerd, de liefde van de vader ging via de broeksriem." En ook de Béco verwijst naar het misbruik in zijn jeugd. 

"Als dit geen verzachtende omstandigheid is, wat kunnen we dan wel nog inroepen? Wat met die verschroeiende jeugd? Met die verkrachtingen? Met die mishandeling? Met de totale afwezigheid van zijn moeder? Gaan we dat opzij zetten? Of dat toch minstens een plaats geven? Als hij dat allemaal niet had meegemaakt, mag ik dan zeggen dat hij niet die man met de psychopatische trekken zou geworden zijn?"

Wat met die verschroeiende jeugd? Met die verkrachtingen? Met die mishandeling? Met de totale afwezigheid van zijn moeder? 

Dimitri de Béco - advocaat Steve Bakelmans

Daarom vroeg de Béco om Bakelmans 30 jaar te geven, het is uiteindelijk toch levenslang geworden. "Mijn cliënt is er rustig onder, dit was conform de verwachtingen. Hij vond ook dat hij dat verdiende en wist dat het zo zou eindigen", vertelde de Béco. Hij is blij dat het een beveiligingsperiode van 20 in plaats van 25 jaar geworden is. "Dat laat toch de deur op een kier". Toch betekent het dat Bakelmans al minstens tot 2039 in de cel zit. 

Fatma Taspinar: "Bakelmans moet 20 jaar wachten vooraleer hij een eerste keer kan vragen om vervroegd vrij te komen"

Videospeler inladen...

Advocaat John Maes in "De afspraak": "Minstens 20 jaar zonder kans op vervroegde vrijlating is erg uitzonderlijk."

Videospeler inladen...

Meest gelezen