Belga

Roeselare wil meer mensen op heterdaad betrappen die zwerfvuil op de grond gooien

Roeselare wil nog meer mensen, die zwervuil op straat gooien op heterdaad betrappen. Elk blikje in de berm, elke sigarettenpeuk op de stoep is er voor de stad één te veel. Nu is het vooral de politie en de gemeenschapswachten die daarop controleren, vanaf 2022 komen daar mensen van de Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij OVAM bij. Zij kunnen meteen GAS-boetes uitdelen als ze zien dat je afval op de grond gooit.

Roeselare doet al veel tegen zwerfvuil in de stad, maar gaat nu nog een stapje verder. Wie afval achterlaat op straat riskeert een GAS-boete. Schepen van Netheid, Marc Vanwalleghem (CD&V) vindt dat de stad ondertussen genoeg preventieve acties ondernomen heeft. "We hebben enorm ingezet op nieuwe vuilnisbakken en via buizen kunnen mensen hun zakje hondenpoep deponeren. Helaas zijn er dan toch nog altijd mensen, die niet willen leren. Sensibiliseren zonder handhaving, helpt niet meer. Dat hebben we ondertussen wel vastgesteld."

Sensibiliseren zonder handhaving, helpt niet. Dat hebben we ondertussen wel vastgesteld
Marc Vanwalleghem, schepen van Netheid (CD&V)

Vanwalleghem is dan ook blij met de extra controle op straat. "We hebben de kans gekregen vanuit OVAM om hun mensen, die ook als gemeenschapswacht werken, gratis in te schakelen. Zij gaan voor ons op pad en kunnen GAS-boetes uitdelen aan wie zwerfafval achterlaat. Dat gaat van sigarettepeuken tot blikken, eigenlijk alles wat niet op de grond hoort."

Begin 2022 gaan de nieuwe mensen aan de slag. Ook andere steden en gemeenten zullen via OVAM extra GAS-vaststellers kunnen aanstellen. 

Meest gelezen