Het wrak werd zo goed als mogelijk gereconstrueerd op de luchthaven van Schiphol.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Nederlandse Openbaar Ministerie eist levenslang tegen alle verdachten op MH17-proces

Op het proces over de vliegtuigramp met vlucht MH17 heeft het Nederlandse Openbaar Ministerie levenslang geëist tegen alle verdachten. Het passagiersvliegtuig werd in 2014 boven Oekraïne neergehaald door een raket. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven, het merendeel Nederlanders.

Het inhoudelijke proces over de ramp begon begin juni, in een speciale rechtbank op de luchthaven van Schiphol. Het ongeluk gebeurde in Oekraïne, maar het proces vindt in Nederland plaats omdat 193 van de 298 slachtoffers Nederlanders waren. In Nederland kan ook bij verstek veroordeeld worden, zonder dat de verdachten aanwezig moeten zijn.

Drie Russen en één Oekraïner staan terecht. Zij hebben er volgens het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) voor gezorgd dat het Russische Boek-raketsysteem waarmee het vliegtuig is neergehaald, vanuit Rusland naar Oekraïne is gebracht. En ze waren verantwoordelijk voor de inzet van het wapen, luidt het.

Het OM eist voor alle vier een levenslange gevangenisstraf. De vier verdachten, allen rebellen die in het oosten van Oekraïne vochten, werkten volgens het OM nauw samen om het vliegtuig uit de lucht te schieten, daarom verdienen ze dezelfde straf, is de redenering. 

"De verdachten hebben allesvernietigend, planmatig en onverschillig geweld gebruikt", stelt het OM. "De inzittenden zijn op brute wijze uit het leven gerukt. De levens van duizenden nabestaanden zijn getekend of zelfs verwoest."

Er wordt vanuitgegaan dat het neerhalen van MH17 een vergissing was en de rebellen dachten dat ze een gevechtsvliegtuig hadden geraakt. Maar dan nog hadden ze er rekening mee moeten houden dat ze een passagiersvliegtuig zouden kunnen raken, vindt het OM.

Op een uitspraak van de rechtbank is het nog enkele maanden wachten. De verdachten zijn niet aanwezig op het proces, maar verblijven in Rusland. Als ze veroordeeld worden, is de kans groot dat Rusland hen niet zal uitleveren. Bij veroordeling worden ze wel geseind bij Interpol, dan kunnen ze geen voet meer in een ander land zetten, want dan worden ze opgepakt en alsnog in de gevangenis gegooid.

Hoe dan ook staan op dit proces niet de "grote vissen" terecht: degene die het bevel gaf om te schieten bijvoorbeeld. De vliegtuigramp leidde destijds - en tot op vandaag - tot grote spanningen tussen het Westen en Rusland, dat door Nederland en andere westerse landen verantwoordelijk wordt geacht voor de ramp. 

Meest gelezen