Jolien Van Dromme

Verpleegkundestudent Jolien Van Dromme deed haar stage op intensieve zorg: "Het is heftig"

Ze is 34, mama van drie kinderen en zit in haar vierde jaar verpleegkunde aan de Hogeschool Gent. "Een late roeping", zegt Jolien Van Dromme aan Radio 2 Oost-Vlaanderen. Maar ze doet het met volle overtuiging, al is het niet altijd even makkelijk. Een studente verpleegkunde om fier op te zijn!

2021 was weer een jaar vol bijzondere gebeurtenissen én mensen om trots op te zijn. Radio 2 blikt terug op gebeurtenissen van het voorbije jaar waarin mensen vanuit heel Vlaanderen een belangrijke rol hebben gespeeld. Reden genoeg voor Radio 2 om hen op een voetstuk te plaatsen. We blikken een week lang terug op hun verhaal, op wat het effect is geweest en op wat ze betekend hebben in hun regio.

"Bij de geboorte van mijn eerste dochter heb ik beslist om terug te gaan studeren", zegt Jolien over haar niet voor de hand liggende keuze. "Tijdens mijn studies zijn er nog twee kinderen bij gekomen en dan werd het wel een stukje zwaarder." Tóch heeft ze doorgezet en deed ze het met volle goesting, vertelt ze:

Tijdens haar stage koos ze zelfs resoluut voor de afdeling intensieve zorg. "Ik had het gevoel dat ze daar veel helpende handen konden gebruiken. Ik voelde mij daar iets nuttiger en heb dus zelf gevraagd om daar te mogen werken."

Eerste covidpatiënt

"Eén van mijn eerste covidpatiënten was een man die al een tijdje op intensieve lag. Hij was er heel slecht aan toe en moest beademd worden, maar wilde dat absoluut niet. Ik moest hem al een paar dagen verzorgen en automatisch bouw je daar een band mee op." De man in kwestie heeft het uiteindelijk niet gehaald en dàt laat zijn sporen na. "Toen wij in de kamer kwamen en hij had een slechte dag, dan klampte hij zich vast aan ons. Ik kon de angst in zijn ogen zien. Dat is iets dat ik nooit meer zal vergeten."

Werken op intensieve zorg is best heftig en je neemt dat inderdaad 's avonds wel eens mee naar huis

Jolien Van Dromme

In januari studeert Jolien af en ze heeft al meteen mooie vooruitzichten. “In het ziekenhuis waar ik mijn stage heb gedaan, heb ik een job aangeboden gekregen, op intensieve zorg.”

Meest gelezen