Haag die te ver over het fietspad hangt? In Mol riskeer je een rekening van minstens 500 euro

Wie in Mol weigert om planten, die het verkeer belemmeren, te snoeien, riskeert een belasting van minstens 500 euro. Het gaat om beplanting die het zicht op verkeersborden belemmert of over het fietspad hangt bijvoorbeeld. De overtreder zal eerst een GAS-boete krijgen, maar indien die blijft weigeren om te snoeien, stelt de gemeente zelf een aannemer aan die het snoeiwerk op zijn kosten uitvoert.

Het is soms erg hinderlijk wanneer je je in het verkeer begeeft. Bladeren die voor een verkeersbord hangen of een berm die te ver over het fietspad groeit en gevaarlijke situaties creëert. Vanaf 2022 riskeer je in Mol een belasting van minstens 500 euro indien je blijft weigeren om die hinderlijke beplanting weg te halen.

Het is al gebeurd dat fietsers een ongeval hadden omdat ze moesten uitwijken voor een haag die over het fietspad hing 

Schepen voor Groen Frederik Loy (CD&V)

"Het nieuwe reglement geeft ons het recht om zelf in te grijpen en de kosten te verhalen op de eigenaar van het perceel. Het kan dat een privéhaag voor meer dan de helft over een fiets- of voetpad groeit, zodat fietsers en voetgangers moeten uitwijken naar de rijbaan. Of dat takken te laag over de weg hangen zodat vuilnis- of strooiwagens niet meer door kunnen. Dat hindert de dienstverlening", zegt schepen voor Groen Frederik Loy (CD&V).

"Eerst zullen we een GAS-boete uitschrijven maar bij halsstarrige weigeraars, kunnen we nu een versnelling hoger schakelen en op kosten van de eigenaar van het perceel, gaan snoeien", aldus nog Loy. Voor iedere interventie wordt minstens 500 euro aangerekend.

"We hopen dat we die extra stok achter de deur niet veel zullen moeten gebruiken en dat mensen hun beplanting spontaan snoeien. Het is ook niet dat we zelf op onderzoek gaan of een controleur op pad sturen, maar indien we onveilige of storende situaties tegenkomen, zullen we zeker actie ondernemen", besluit Loy.

Meest gelezen