Foto: Radio 2

Zorgvoorziening Monnikenheide bezorgd na afschaffen buurtbus: "Hoe moeten onze bewoners nu naar hun begeleide werkplaats?"

In Malle, Zandhoven en Zoersel wordt de buurtbus afgeschaft, tot grote teleurstelling van een deel van de inwoners. Zo gebruikten de inwoners van zorginstelling Monnikenheide in Zoersel de bus om naar hun begeleide werkplaats te pendelen. Patrick Verheyen van Monnikenheide vraagt zich af hoe het verder moet.

De buurtbus kwam er nadat de belbus van De Lijn werd afgeschaft. Ze was er vooral voor ouderen en minder mobiele mensen. Volgens de gemeenten is de buurtbus te duur en waren er te weinig reizigers.

Bij zorgvoorziening Monnikenheide in Zoersel zien ze de afschaffing met lede ogen aan. Zo'n twintig bewoners gebruiken  de bus elke week om op hun (vrijwilligers)werk te geraken zoals bijvoorbeld een ziekenhuis, spelotheek, en crèches.

Onze grootste bezorgdheid is dat onze gasten hun werk kwijt zullen verliezen

Patrick Verheyen van zorgvoorziening Monnikenheide

"Dit is niet leuk voor ons", zegt Patrick Verheyen van Monnikenheide. "Onze grootste bezorgdheid is dat onze gasten hun werk zullen verliezen. Het zijn meestal ook mensen die niet via het openbaar vervoer op hun bestemming geraken."

Het wordt voor de voorziening een zoektocht om alle bewoners op hun job te krijgen. De gemeenten gaan wel een toelage voorzien om zorginstellingen te helpen met het vervoer. "We zijn blij met de ondersteuning van de gemeente, maar alles zelf organiseren belooft een hele opgave te worden", klinkt het bij Verheyen."Zo hebben we plots voertuigen en chauffeurs nodig. We zijn dan ook zeer dringend op zoek naar vrijwilligers die ons kunnen helpen."

Meest gelezen