RAGUET H. / BSIP

Een miljoen euro extra steun voor expertise rond en behandeling van eetstoornissen

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) trekt bijna een miljoen euro extra steun uit voor de uitbouw van ambulante zorgpunten voor eetstoornissen.  Ook de vzw Eetexpert, die ouders van jongeren met eetstoornissen ondersteunt en opvangt, krijgt extra ondersteuning. 

"Psychiatrische  ziekenhuizen krijgen veel aanmeldingen voor een opname van kinderen of jongeren met ernstige eetstoornissen. Soms kunnen ze niet snel genoeg geholpen worden en dat is verontrustend. Daarbij komt dat de coronapandemie capaciteitsproblemen veroorzaakt in zowel de residentIële als de ambulante zorg", zegt Beke.  Mensen met eetstoornissen worden momenteel vooral opgevangen in de ambulante zorg, maar daar is bij  zorgverleners, therapeuten en artsen niet altijd voldoende expertise aanwezig over hoe ze eetstoornissen moeten behandelen. 

Beke wil die expertise nu extra middelen bieden.  In één centrum voor geestelijke gezondheidszorg (CGZ) per provincie en ook in een centrum in Brussel komt er nu een referentiepersoon rond eetstoornissen.  Die zal huisartsen, psychologen en therapeuten kunnen ondersteunen en raad geven bij de behandeling van eetstoortnissen.  Die refentiepersonen zelf  zullen gecoacht en ondersteund worden door de VZW Eetexpert, die ouders en mensen in de omgeving van iemand met een eetstoornis begeleidt.

De CGZ's zelf zullen ook een nieuw zorgaanbod ontwikkelen met onder andere groepstherapie, oudergroepen, brussengroepen (broers- en zussen) en extra online aanbod.

Meest gelezen