Cinema's zijn open, maar welke films mag je daar in 2022 verwachten? VRT NWS lijst de beste films & series op 

Wat een geluk dat de bioscopen weer open zijn, want ook in 2022 blijft het aanbod overweldigend. Met deze films en series schuif je later dit jaar gegarandeerd naar het puntje van je stoel. In de cinema, of thuis. 

"Licorice pizza" gaat niet over een pizzeria maar verwijst naar een muziekwinkel in de buurt van Los Angeles, die echt bestond in de jaren 70. We volgen twee jonge mensen, Gary en Alana, terwijl ze opgroeien en verliefd worden. 

Paul Tomas Anderson maakte al enkele ijzersterke films die er inhakken, zoals "There will be blood" en "Phantom thread". "Licorice pizza" is veel lichter van toon. Een coming of age verhaal zoals dat heet, in het broeierige Californië van de seventies. En de soundtrack is al even verrukkelijk.

Of "Licorice pizza" iets voor jou is, merk je meteen wanneer je deze trailer bekijkt:

Release: 5 januari 2022, nu woensdag 

Adil El Arbi en Bilal Fallah wachten nog altijd op een telefoontje van Will Smith om aan "Bad boys 4" te beginnen. Intussen trouwde Adil, en zijn de twee voor HBO Max volop bezig met de opnames van "Batgirl", hun eerste superheldenfilm. 

"Batgirl" is het alter ego van Barbara Gordon, de dochter van de bekende politiecommissaris van Gotham. Voor de hoofdrol kozen ze Leslie Grace, die de Puertoricaanse pannen van het dak danste en zong in de sprankelende musical "In the heights". Wie het Batmanpak mag aantrekken blijft voorlopig een goed bewaard geheim.

Adil en Bilal lichten al een tipje van de sluier in dit interview:

Videospeler inladen...

Release: later dit jaar, nog niet gecommuniceerd

Regisseur Steven Spielberg verfilmde op zijn 74e zijn eerste musical met "West side story", en grapte daarbij dat zijn volgende film wel eens een western zou kunnen worden. Kwestie van nog een genre af te vinken. Voor een andere Hollywoodlegende, Martin Scorsese (79), is het bittere ernst. Hij presenteert in 2022 de film "Killers of the flower moon", gebaseerd op waargebeurde feiten.

Leden van de Osage, de rechtmatige eigenaars van de oliewinsten in Osage County, Oklahoma.

Scorsese gaat aan de slag met het non-fictieboek van journalist David Grann, die de moorden op de leden van de indianenstam Osage in de staat Oklahoma van zo'n 100 jaar geleden onderzocht. De hoofdrollen zijn voor Leonardo DiCaprio, Robert De Niro en Jesse Plemons. Voorlopig moeten we het stellen met een enkele foto, gepost door DiCaprio zelf. Hij is te zien op de set met Lily Gladstone:

Release: later dit jaar, nog niet gecommuniceerd

"Drive my car", van de Japanse regisseur Ryusuke Hamaguchi, is gebaseerd op een kortverhaal van de bekende schrijver Haruki Murakami. De film won drie prijzen in Cannes, waaronder die voor het beste scenario, en is de Japanse inzending voor de Oscars.

Twee jaar na het onverwachte overlijden van zijn vrouw krijgt een regisseur de kans om in Hiroshima een theaterstuk te regisseren. Hij krijgt ter plaatse een chauffeur ter beschikking, een zwijgzame jonge vrouw die hem in zijn rode Saab 900 rondrijdt. Tijdens hun gesprekken komen duistere geheimen aan het licht. De trailer geeft meteen een impressie:

Release: 2 maart 2022

In de reeks "oudere films die een vervolg krijgen" is "Avatar 2" misschien wel de meest ambitieuze en tegelijk meest riskante onderneming. Regisseur James Cameron sleutelt al jaren aan het vervolg op dit onwaarschijnlijk succesvolle sciencefictionverhaal, over de vrijheidsstrijd van de Na’vi op de fictieve maan Pandora. Eind 2022 is het eindelijk zover. Dit is een eerste foto die werd vrijgegeven:

Nog (veel) meer van hetzelfde

2022 kan je ook samenvatten als een jaar met nog meer prequels, sequels, spin-offs en andere afgeleiden van succesverhalen. Een blik op deze lange rij titels zegt voldoende:

"Mission impossible: 7", "John Wick: chapter 4", "Legally blonde 3", "Scream", "Death on the Nile", "The batman", "Fantastic beasts: the secrets of Dumblemore", "Top gun: Maverick", "Jurassic world: dominion", "Thor: love and thunder", "Spider-man: across the spider-verse", "Halloween ends", "Black panther: Wakanda forever",  "Knives out 2", "Gladiator 2", "Downton Abbey: a new era", "Sonic the hedgehog 2", "Doctor Strange in the multiverse of madness", "Puss in boots: the last wish", "Hocus pocus 2", ...

We nemen echt een groot risico

James Cameron

"Avatar" (2009) is met een opbrengst van meer dan 2,8 miljard dollar, commercieel gezien nog altijd de succesvolste film aller tijden. De verwachtingen liggen hoog, toch voelt Cameron voor "Avatar 2" de bui al hangen. Hij sprak er open over met "The playlist": "Grote, dure films moeten veel opbrengen. Maar in dit nieuwe tijdperk, met de komst van corona en de streamingdiensten, kunnen we die cijfers misschien nooit meer halen. Wie weet? We nemen echt een groot risico.” 

Release: 16 december 2022

De aantrekkingskracht van deze film zit in de reünie van regisseur Luca Guadagnino en acteur Timothée Chalamet, vier jaar na het hartverscheurende "Call me by your name". “Toen ik het script van "Bones and all" las wist ik meteen dat alleen Timothée deze rol kon spelen", vertelde Guadagnino aan filmwebsite Indiewire. "Het was voorbestemd: we waren beiden in Rome en konden met mekaar praten.” 

Toen ik het script las wist ik meteen dat alleen Timothée deze rol kon spelen

Luca Guadagnino, regisseur

Chalamet speelt Lee, die door Ohio trekt met zijn liefje Maren. Zij houdt er een lugubere gewoonte op na: wie ze liefheeft doodt ze, om die persoon daarna op te eten. Bizar genoeg wordt Armie Hammer, die meespeelde in "Call me by your name", in het echte leven door zijn ex-partner beschuldigd van kannibalisme. Het is meteen ook de eerste keer dat de Italiaanse regisseur filmt in de Verenigde Staten.  

Release: later dit jaar, nog niet gecommuniceerd

Ook in eigen land staan er enkele interessante producties in de steigers. De meest geanticipeerde film van het jaar is wellicht “Zillion”, een film over de rise and fall van de legendarische Antwerpse discotheek. De opnames moesten door corona enkele keren worden uitgesteld, maar nu alles is ingeblikt verwachten we de film nog dit jaar in de zalen.

Jonas Vermeulen speelt de rol van uitbater Frank Verstraete, en Matteo Simoni viel 10 kilo af om porno-regisseur Dennis Black Magic gestalte te geven. Verder krijgen ook Charlotte Timmers, Barbara Sarafian en Dirk Roothooft een nineties make-over. De cast wordt hieronder voorgesteld: 

Videospeler inladen...

Release: oktober 2022 

Binnenkort weerklinkt "Red right hand" van Nick Cave opnieuw, aan het begin van het zesde én laatste seizoen van "Peaky Blinders", een grimmige reeks over een criminele bende in Birmingham in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw.  

“It’s all done, we can walk away from all of this, it’s so easy,” hoorden we Grace, de overleden echtgenote van bendeleider Thomas Shelby, nog zeggen aan het einde van het vorige seizoen. Terwijl Shelby zelf een pistool tegen zijn hoofd hield en het uitschreeuwde. Hoe het verder gaat, zien we vanaf februari. Scenarist Steven Knight bevestigt dat het verhaal zal eindigen aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. Er zouden ook gastrollen zijn voor enkele beroemde acteurs, ene Brad Pitt zou zichzelf kandidaat hebben gesteld. 

Release: februari 2022

Volgens fans toont deze foto Osgiliath, de voormalige hoofdstad van Gondor.

Bijna 400 miljoen euro, zoveel zou Amazon Originals op tafel hebben gelegd voor het eerste seizoen van “The lord of the rings”. Het is met voorsprong het grootste budget ooit voor een televisiereeks. Alle middelen blijken goed om terrein te winnen in de huidige streamingoorlog.

Voorlopig moeten we het stellen met die ene foto hierboven en één landkaart, die we hieronder delen. De gebeurtenissen in deze reeks zouden plaatsvinden tijdens de zogenoemde Tweede Era, enkele duizenden jaren vóór “The hobbit” en “The lord of the rings”. Verwacht dus geen hereniging met Frodo of Gandalf. Ook regisseur Peter Jackson is niet betrokken bij deze versie. 

Release: 2 september 2022

Soms is de realiteit sterker dan fictie: Elizabeth Holmes is amper 20 wanneer ze haar universitaire studies opgeeft om een revolutionair medisch apparaat te lanceren: een toestel waarmee je heel snel en simpel allerlei kwalen kunt opsporen. Holmes wordt de nieuwe Steve Jobs genoemd, bewierookt door machthebbers en investeerders. Het geld stroomt binnen bij haar bedrijf Theranos. En dan barst de bom. 

Het verhaal van Holmes schreeuwt om een verfilming, en die komt er later dit jaar. Dat "The dropout" Amanda Seyfried gecast heeft als Elizabeth Holmes klinkt alleszins veelbelovend. Seyfried werd in 2021 nog genomineerd voor een Oscar, voor haar rol als actrice Marion Davies in "Mank". 

Amanda Seyfried als Elizabeth Holmes.
2021 Hulu

Release: later dit jaar, nog niet gecommuniceerd

In eigen land worden sterke televisiereeksen gemaakt en ook in het buitenland wordt steeds meer naar Vlaamse fictie gekeken. Dat resulteert in meer samenwerkingen met internationale streamingplatformen. Zo is "Twee zomers", de nieuwe reeks van Tom Lenaerts en Paul Baeten, mee geproduceerd door Netflix. 

Het verhaal? Een groep vrienden,  jonge twintigers, wil nog één keer samen feesten, voordat het echte leven begint. Dat loopt helemaal verkeerd wanneer een vriend om het leven komt. Dertig jaar later brengt een koppel de groep opnieuw samen op een eiland. Daar duiken beelden op van de tragische avond, beelden die koste wat het kost geheim moeten blijven.

Bekijk hieronder de eerste veelbelovende beelden, de reeks is vanaf volgende maand te zien op Eén:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Release: vanaf 6 februari 2022, zes zondagen lang te zien op Eén

Meest gelezen