Videospeler inladen...

BEKIJK - 2021 was het jaar van de ontnuchtering: wat moet de redactie nu doen?

Het jaar is bijna voorbij. Weet u nog, vorig jaar stonden we met zijn allen te applaudisseren voor de zorg. In 2021 zijn we ontnuchterd en meer gepolariseerd. Dat merk ik in mijn mailbox. Hoe moet de redactie daar nu mee omgaan?

ombudsman
Tim Pauwels

Beste Leugenaar de heer Pauwels,

Ik moet u bedanken voor de voortdurende leugens en het bedrog dat u dagelijks op de brave bevolking afvuurt. Echter kunt u ook meer aandacht besteden aub aan de doden en zware bijwerkingen van het experimentele goedje dat uw leugenbrigade een vaccins noemt. 

Beste nieuwsombudsman,

In het corona verhaal hebben jullie een eenzijdige denkpiste. Er komen enkel virologen aan te pas die één zijde van het verhaal vertellen. 

Mag ik de tweede schrijver bedanken om het toch beleefd te formuleren? Maar ik ben het er oprecht niet mee eens. Er zijn geen twee kanten aan de wetenschap in dit verhaal. De overgrote meerderheid van wetenschappers wereldwijd gaat ervan uit dat contacten beperken en vaccins levens rédden. Journalisten kunnen u alleen zéggen dat dat de stand van zaken is.  Mag een dissidente mening aan bod komen? Van mij mag het, maar dan zeg je erbij dat het een minderheidstem is en stel je kritische vragen.  Overigens, er valt hoe dan ook best wel kritiek te geven op het beleid.     

Het beloofde rijk van de vrijheid is er niet gekomen. De vaccins leveren geen absolute garantie, de coronapassen dus ook niet. Er werd bijna altijd te laat verstrengd en te vroeg versoepeld. De maatregelen waren dikwijls een onoverzichtelijk rommeltje en sommige maatregelen waren niet logisch. Vaccinatiecentra met vakantie laten gaan, terwijl de omicronvariant er NU aankomt, lijkt niet verstandig. De redactie mag dat zéggen en mag er van mij nog meer vragen over stellen. 

Wat ik aan sommige critici moeilijk uitgelegd krijg, is dat ik ook reacties krijg van mensen die vinden dat sceptici veel te véél aandacht krijgen.

Beste Nieuwsombudsman,

Wat ik jullie als  openbare media verwijt, is het ruime platform dat jullie deze minuscule groep tegenstanders geven. Elke proteststem wordt uitgebreid opgevoerd, terwijl ze slechts een fractie van de maatschappij vertegenwoordigt. 

Beste Nieuwsombudsman,

Er gaat veel te veel aandacht naar de antivaxers. Ik ben vrijwilliger in een call center en krijg leraars aan de lijn die al snikkend vragen naar een booster vaccin omdat ze angst hebben om nog te gaan werken. Die betogers in Brussel zijn uiteindelijk een kleine minderheid maar die worden door jullie wel extreem in de verf gezet. Stop daarmee AUB.

De redactie mag intussen ook wel aandacht hebben voor deze waarheid:  we hebben dit jaar wel degelijk meer greep gekregen op de epidemie.  In 2020 hadden we nog een 19.819 Covid-19 overlijdens. De hoogste oversterfte deze eeuw. Dit jaar zullen we ruim boven de 8.000 afklokken. Dat is nog altijd tragisch veel, maar duidelijk minder dan vorig jaar,  met meestal minder harde maatregelen. In het grootste deel van 2021 hebben we geen oversterfte gehad. We hebben dus terrein gewonnen op het virus, maar we hebben het niet de genadeslag gegeven waar we op hoopten. Kijk, dat is het, niet meer, niet minder. 

Maar hoe moet het nu verder? Het is logisch dat het beleid dat ook niet meteen weet, de nieuwe omikronvariant zet ons voor vraagtekens. Maar een redactie mag en moet dat ook vragen: "Waar wilt u staan eind volgend jaar ?" Hoe ziet onze samenleving met het coronavirus er op langere termijn uit? Dat perspectief ontbreekt een beetje.

Intussen zijn er nog wel meer mensen die vinden dat ze te weinig in beeld komen.

Beste nieuwsombudsman,

Laat ook de kleine burger getuigen dat vaccinatie nodig is. Geef eens wat aandacht aan de zovele vrijwilligers die zich inspanden en nu nog om het in goede banen te leiden.  

Beste nieuwsombudsman,

Na elke beslissing van het overlegcomite worden vooral de ontevredenen bevraagd. Waarom bevraagt de VRT eens niet vaker het zorgpersoneel? Het zou hen een hart onder de riem zijn. 

Eerst:  aan alle vrijwilligers, zorgpersoneel en poetspersoneel: dank u wel.  Jullie mogen wat vaker in beeld komen van mij. Maar ook, en vooral, de slachtoffers van corona. Want voor hen doen we het toch allemaal. In het soms felle debat van het afgelopen jaar zijn de slachtoffers te vaak cijfers geweest in plaats van mensen, vind ik. Laat dat alvast een goed voornemen zijn voor 2022.

Videospeler inladen...

Meest gelezen