Ancienne Belgique na verstrengde maatregelen: "De tik te veel, moreel van personeel zit onder vriespunt"

Concertzaal Ancienne Belgique in Brussel reageert verbolgen op de nieuwe coronamaatregelen die gisteren zijn aangekondigd. Het Overlegcomité besliste dat bioscopen, theaters en concertzalen de deuren vanaf zondagmorgen 26 december moeten sluiten. "Dit is voor het personeel bijzonder moeilijk, meer en meer mensen verlaten de evenementensector", zegt Tom Bonte van de AB.

"De grootste tik hebben we eigenlijk al bij de vorige maatregelen gekregen", vertelt algemeen directeur Tom Bonte van de Ancienne Belgique in Brussel. "Toen kregen we te horen dat we maar voor maximaal voor 200 mensen de deuren mochten openen, terwijl onze zaal een capaciteit heeft van 2.000 man. Toen hebben we de echte grote tik gekregen: van de 40 concerten die gepland stonden, hebben we er 36 moeten annuleren."

"En wat er nu bij komt is natuurlijk van 200 naar 0, we mogen niet meer openen. Maar voor ons maakt dat het grote verschil niet, zeker niet naar het publiek toe. Maar dat is natuurlijk helemaal anders voor kleinere zalen en theaters, die maar een zaaltje hebben voor 200 personen, voor hen is het nu ook voorbij."

Buiten vriest het, maar het vriest nog harder in onze concertzaal, het moreel van ons personeel zit onder het vriespunt

Tom Bonte, Algemeen Directeur AB

De nieuwe sluiting heeft volgens Bonte een grote mentale impact op het personeel. "Sinds september zijn we opnieuw aan de slag met alle voorzorgsmaatregelen die we moesten nemen. Sindsdien hebben we geen grote broeihaarden van het virus hier gezien, dus wij dachten dat we op de goeie weg waren. Maar nu is dit de sluiting te veel aan het worden, het moreel van ons personeel zit nu echt beneden het vriespunt, het vriest buiten, maar het vriest nog veel harder in onze concertzaal. Dus wat dat betreft is het heel moeilijk om die blik op de einder te houden."

"En daarom ook een oproep aan de overheid om heel snel een visie op lange termijn uit te werken. Nu weten we dat we dicht zijn tot eind januari, maar wat wordt het in februari, maart? Wij moeten telkens op heel korte termijn opnieuw aan de slag en dat is heel moeilijk. Want je ziet ook dat heel veel mensen de sector verlaten, dat baart me heel wat zorgen."

Beluister hier het interview met Tom Bonte:

Steunmaatregelen

Nu alles opnieuw dicht is hoopt de cultuursector dat de overheid opnieuw met steunmaatregelen komt. "Ik hoop dat de overheid opnieuw denkt over steunmaatregelen", zegt Bonte. "Ik weet het, we staan daar weer met ons bedelend handje, maar het is niet anders. In twee jaar tijd zijn we een pak meer dicht geweest dan we open waren. Geen enkele organisatie, of ze nu commercieel is of niet, kan zoiets overleven. Dus wij hopen op dit moment echt wel op steunmaatregelen, maar die moeten natuurlijk geproportioneerd worden. Er zijn organisaties die zwaar in het rood moeten gaan, andere niet."

Meest gelezen