BVB

Brusselse politie boos over staking in gevangenissen: "Ga geen verloven intrekken op kerstavond terwijl cipiers thuiszitten"

De Brusselse politie is niet te spreken over de staking in de gevangenissen van Brussel de komende dagen. De cipiers leggen daar vanaf vanavond 22 uur het werk neer, tot de ochtend van 25 december, uit onvrede over de werkomstandigheden. Maar door de staking moeten agenten van de Brusselse politiezone Zuid morgen, op kerstavond, inspringen. "Alle begrip voor de staking", zegt korpschef Jurgen De Landsheer. "Maar de timing getuigt van weinig respect."

Vanaf vanavond 22 uur tot 25 december 6 uur gaan de cipiers in de drie gevangenissen van Brussel (Sint Gillis, Berkendaal en Vorst) staken. Ze doen dat uit onvrede met de werkomstandigheden. "We werken al twee jaar met een pandemie, met een overbevolking en met een personeelstekort (...) Het personeel is op, er zijn quarantaines, mensen die uitvallen met een burn-out. We vragen aan de directie om het regime aan te passen aan het beschikbare personeel, maar dat loopt heel moeilijk blijkbaar", aldus Joachim Vermeiren vakbondsafgevaardigde voor ACOD in de gevangenis van Sint-Gillis. 

Ik ben wettelijk verplicht om agenten te sturen, maar het moet voor de juiste redenen zijn

Jurgen De Landsheer, korpschef van zone Zuid

Maar dat de cipiers staken, heeft gevolgen voor de politie. Want die moet dan instaan voor de minimale veiligheid. "Ik heb een vraag gekregen om 26 agenten van mijn zone in te zetten (...) Maar we hebben ook nog andere dingen te doen die dagen zoals inbraakpreventie, dus dan zou ik die uit verlof moeten halen op kerstavond. En daar heb ik weinig zin in", aldus korpschef van zone Zuid, Jurgen De Landsheer. Het is zijn zone die moet invallen als er cipiers staken. 

Politie boos

"Officieel staat er op die aanvraag voor agenten dat het gaat over een staking", aldus De Landsheer. Maar misschien worden er ook agenten gevorderd omdat er cipiers in verlof zijn, of in quarantaine, redeneert de korpschef. "En daar zet ik geen agenten voor in. Ik krijg het niet verkocht aan politiemensen om hun vrije kerstavond in te zetten om in de gevangenis te gaan helpen, terwijl er cipiers zijn die gezellig thuiszitten met hun familie. De politie heeft daar ook recht op."

De Landsheer wil dat justitie en de gevangenissen eerst zelf intern kijken of ze geen verloven kunnen intrekken van cipiers (die dan niet zouden aangeven te willen staken). "Ik sta in contact met de gevangenisdirecteuren", aldus De Landsheer. "Maar ik ben wettelijk verplicht om de agenten te sturen, maar het moet wel voor de juiste redenen zijn (...) En sowieso getuigt de timing van weinig begrip, alle respect voor de staking, maar het is de politie die nu deels de dupe is."

Dit is niet plots een cadeautje voor de cipiers, alsof iedereen plots met kerstavond thuis is

Joachim Vermaeren, ACOD

Vakbondsman Joachim Vermaeren begrijpt de frustratie van de politie. "Een staking is voor niemand leuk, niet voor ons, niet voor de gedetineerden, en niet voor de politie (...) Cipiers moeten 3 maanden op voorhand hun verlof al ingeven, dus dit is niet plots een cadeautje voor de cipiers dat iedereen met kerstavond thuis is (...) Pas vorige week was het duidelijk dat we gingen staken", aldus Vermaeren. 

Meest gelezen