AFP or licensors

Coronablog - Boostercampagne is halfweg en zit op schema, al 2,5 miljoen Vlamingen kregen extra prik

De boostercampagne in Vlaanderen zit op schema, met ongeveer 2,5 miljoen mensen die een extra prik kregen. Intussen blijft het aantal bevestigde besmettingen en ziekenhuisopnames op dagbasis nog altijd sterk dalen. Er liggen nu minder dan 700 patiënten op intensieve zorg. Al blijft de opmars van omikron wel zorgen baren, die heeft nu al een aandeel van 33 procent. De beslissingen van het Overlegcomité van gisteren maken intussen veel reacties én vragen los. Volg de belangrijke updates in onze blog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

2,5 miljoen Vlamingen kregen al een boosterprik: week voor op schema, maar volgende week een dipje

Momenteel hebben al ongeveer 2,5 miljoen mensen in Vlaanderen een boosterprik gekregen, een extra derde inenting tegen corona om onze afweer beter te trainen nu de besmettelijke omikronvariant oprukt. Dat is gezegd op een persbriefing van het Agentschap Zorg en Gezondheid. De boostercampagne zit daarmee halfweg, en Vlaanderen zou met de huidige cijfers op een vierde plaats in Europa staan. 

"We halen het cijfer van 2,5 miljoen deze week nog, een week vroeger dan gepland”, zei Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke die de vaccinatiecentra nog eens uitdrukkelijk bedankte. De boostercampagne zit dus op schema, al wordt er volgende week lager geschakeld tussen Kerstmis en Nieuwjaar. 

Volgende week zijn er ongeveer 160.000 boosterprikken gepland, de week daarna zijn er dat bijna 430.000. In januari moet de campagne op kruissnelheid komen om zo snel mogelijk iedereen die dat wil een boosterprik te geven. 

Er zouden op een maand tijd nog eens 2,5 miljoen mensen aan de beurt moeten komen, zodat tegen het einde van januari de boostercampagne stilaan rond is. Volgende week blijven heel wat vaccinatiecentra dicht, maar ruim de helft zou uiteindelijk wel open zijn, zei Dirk Dewolf van Zorg en Gezondheid. Wouter Beke hoopt dat sommige toch nog hun planning herbekijken, er is daarvoor een formele vraag verstuurd. 

Van wie uitgenodigd werd via Qvax, ging 79 procent zich ook aanbieden

Momenteel zijn de vijftigers en ook de veertigers aan de beurt voor een uitnodiging, afhankelijk van de gemeente en van de lokale demografische spreiding. Soms zijn de verschillen groot, maar daar wordt aan gewerkt, zegt Dewolf. 

Als je sneller aan de beurt wil komen, schrijf je dan zeker in op de reservelijst van Qvax. Van de 65.000 mensen die vervroegd zijn uitgenodigd, ging 79 procent ook de prik halen. 18 procent reageerde niet op de uitnodiging en 3 procent annuleerde. Op dit moment zijn er nog 134.000 mensen uitnodigbaar via Qvax. 

De 5- tot 11-jarigen die een coronavaccin zouden willen krijgen, komen aan de beurt vanaf januari, mogelijk al vanaf 4 januari. Op 30 december is er wel al een soort testevenement (een zogenoemde wet run) in Gooik. 

Aandeel omikron stijgt verder naar 33 procent van alle besmettingen

Het aandeel van de omikronvariant binnen alle coronabesmettingen ligt momenteel op 33 procent, meldt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven). De stijging zet zich dus onverminderd verder. 

Maandag lag het percentage nog op 20 procent van de besmettingen, en een week geleden op 6 procent. De maatregelen die het Overlegcomité gisteren heeft afgekondigd, zullen volgens Van Ranst wel een effect hebben op de verdere verspreiding. Toch schat de KU Leuven-viroloog dat omikron tegen volgende week, rond oudejaars- en nieuwjaarsdag, de meerderheid van de besmettingen zal uitmaken.

Naarmate de verspreiding verder vordert, wordt het bovendien belangrijk de testcapaciteit mee op te drijven, waarschuwt de viroloog. Van de omikronvariant wordt namelijk geschat dat die tot vijf keer meer besmettelijk is dan de deltavariant. "Op dit moment is er geen enkel probleem qua testcapaciteit, maar het is iets om in het oog te houden."

Italië verscherpt maatregelen na recordaantal besmettingen

De Italiaanse regering heeft de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus aangescherpt. De voorbije 24 uur zijn er een recordaantal van 44.600 nieuwe besmettingen vastgesteld.. Het mondmasker wordt ook buiten verplicht en vanaf 1 februari is de coronapas nog maar zes in plaats van negen maanden geldig.

Daarnaast is in het openbaar vervoer, in bioscopen, theaters en voetbalstadions een FFP2-masker verplicht. Het land stapt voor musea over op het 2G-systeem: enekl gevaccineerden of genezen personen kunnen daar nog binnen.

Aan de grenzen, en vooral in de luchthavens, zal er extra gecontroleerd worden. Wie uit een ander EU-land in Italië aankomt, zal over een negatieve test moeten beschikken.

Ook in Italië recordaantal besmettingen

In Italië zijn de afgelopen 24 uur goed 44.600 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd, een record sinds de uitbraak van de pandemie. In de eerste twee golven werd Italië bijzonder zwaar getroffen, maar toch is het cijfer van donderdag een nieuw record voor het land. Het vorige record dateert van 20 november vorig jaar, toen er iets minder dan 41.000 besmettingen waren.

Het ministerie van Gezondheid wijst er ook op dat er in aanloop naar de feestdagen enorm veel testen afgenomen worden. Donderdag waren dat er 900.000. 

Ook Frankrijk registreert recordaantal coronabesmettingen

Ook in Frankrijk grijpt het coronavirus om zich heen. De afgelopen 24 uur werden er ongeveer 88.000 nieuwe besmettingen geregistreerd, zo heeft minister van Volksgezondheid Olivier Véran gezegd aan BFMTV tijdens een bezoek aan een vaccinatiecentrum.

Véran waarschuwde andermaal voor een "extreem besmettelijke" variant en maakte melding van een "verdubbeling van het aantal positieve gevallen bijna elke twee dagen". De kaap van 100.000 nieuwe besmettingen zou al kort na Kerstmis bereikt zijn, klonk het nog.

Andermaal recordaantal besmettingen in VK: bijna 120.000 op 24 uur tijd

In de afgelopen 24 uur zijn in het Verenigd Koninkrijk 119.789 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat is een nieuw record, het negende sinds 15 december. De stijging is vooral te wijten aan de omikronvariant, die snel om zich heen grijpt.

Woensdag werd voor het eerst de kaap van 100.000 besmettingen gerond. Donderdag ligt dat cijfer dus nog bijna 20.000 besmettingen hoger. Het gaat om een stijging van meer dan 50 procent op een week tijd. Volgens de BBC werd daarnaast ook nog het aantal besmettingen van woensdag naar boven toe bijgesteld: van 106.122 naar 109.655.

Daarnaast werden ook 147 nieuwe overlijdens geregistreerd. Er liggen nu 8.216 patiënten in het ziekenhuis, zo blijkt uit officiële cijfers.

Ook Lidl gaat zelftesten verkopen

Lidl gaat vanaf maandag ook COVID-zelftesten verkopen, zo maakte de supermarktketen bekend. De antigeentesten, die beantwoorden aan de kwaliteitseisen van het FAGG, zullen 3,50 euro per stuk kosten.

Lidl wil wegens eindejaar zelftesten toegankelijk en betaalbaar maken, klinkt het, "zodat iedereen kan genieten van veilige feestdagen". Experts hadden de jongste dagen opgeroepen om een zelftest af te leggen alvorens men met verschillende gezinnen aanschuift aan de feesttafel.

Lange tijd waren zelftesten in ons land enkel te koop bij de apothekers en in een latere fase bij drogisterijketen Kruidvat. Grote supermarkten hielden lang de boot af, maar begin deze maand was Colruyt de eerste die de zelftesten in zijn assortiment opnam. Ook Lidl verkoopt ze vanaf maandag, volgens de woordvoerster omdat klanten er steeds meer naar vragen. De testen liggen aan de kassa, bij de mondmaskers en handgel.

Vandenbroucke laat opening voor cultuursector: bij betere cijfers misschien kleine versoepelingen in januari

Na de storm van kritiek uit de cultuursector na de beslissingen van het Overlegcomité laat minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) een kleine opening voor de coronageplaagde sector. Als de cijfers gunstig evolueren is hij bereid om op het volgende Overlegcomité een beperkte heropening te overwegen. De minister zei in de Kamer dat hij daarover volgende week overleg pleegt met de sector. In de Kamer bleek ook dat ook niet iedereen in de meerderheid even enthousiast is over de beslissingen van het Overlegcomité.

Lees het volledige artikel hier:

Opera opent café, cinema's weigeren te sluiten, zondag manifestatie: cultuursector in het geweer tegen coronasluiting

Artiesten en andere cultuurwerkers roepen op tot verzet tegen de nieuwe maatregelen, waardoor ze niet kunnen optreden tot eind januari. Vanaf maandag gaan namelijk alle zalen dicht. Zondag gaat de cultuursector manifesteren in Brussel. Verschillende bioscopen zijn intussen niet van plan om te sluiten. En Opera Antwerpen en Opera Gent openen vanaf maandag hun foyers als coronaveilig café.

Lees het volledige artikel hier:

Zullen Wietse, Amaury en Anthe ooit nog hun rol in de musical "Daens" kunnen spelen?

Cinema's en theaterzalen moeten sluiten. Dat is ook balen voor kinderen die zelf toneel spelen, zoals Wietse, Amaury en Anthe. Zij spelen alle drie in "Daens de musical". Het kan zijn dat ze de rol die ze hebben gekregen, misschien nooit zullen spelen.

Videospeler inladen...

Meest gelezen