Rob Laughter - Unsplash

Opera opent café, cinema's weigeren te sluiten, zondag manifestatie: cultuursector in het geweer tegen coronasluiting

Artiesten en andere cultuurwerkers roepen op tot verzet tegen de nieuwe maatregelen, waardoor ze niet kunnen optreden tot eind januari. Vanaf zondag gaan namelijk alle zalen dicht. Zondag gaat de cultuursector manifesteren in Brussel. Verschillende bioscopen zijn intussen niet van plan om te sluiten. En Opera Antwerpen en Opera Gent openen vanaf maandag hun foyers als coronaveilig café.

Manifestatie in Brussel op zondag 26 december

Zondag, op tweede Kerstdag, is de culturele wereld van plan om te verzamelen op het Muntplein in Brussel, uit protest tegen de sluiting. Vanaf zondag worden alle zalen gesloten, heeft het Overlegcomité gisteren beslist. 

Campagne #blackoutforculture

De Crisiscel Cultuur lanceert de campagne #blackoutforculture, met zwarte vlaggen aan cultuurhuizen en op sociale media. "Met de volledige cultuursector gaan we op zwart. Wat voor ons een eindejaarsperiode moest worden met licht aan het einde van de tunnel, wordt nu een zwart gat waar we het einde niet van zien."  

Bioscopen blijven toch open

Verschillende bioscopen zeggen dat ze toch open willen blijven. In Wallonië zijn vijf cinema's van de Grignoux-groep en Quai 10 in Luik, Charleroi en Namen niet van plan om de deuren te sluiten, "met respect voor de openbare orde". 

Het is tijd om "stop" te zeggen

Les Grignoux: "Wij delen aan de overheid onze beslissing mee om open te blijven en publiek te blijven ontvangen. We vragen aan de autoriteiten om op hun beslissing terug te keren. Bioscopen zijn veilige plekken. Een derde keer sluiten kunnen we niet aanvaarden. Het is tijd om “stop” te zeggen."

Ook de Gentse bioscoop Sphinx Cinema liet al verstaan zich niet neer te leggen bij de beslissing om te sluiten, net als enkele Brusselse bioscopen zoals bijvoorbeeld Cinema Palace in de Anspachlaan. Kinepolis wil de regels wel volgen en programmeert morgen en op Kerstmis meer voorstellingen, aan de vooravond van de sluiting.

Kerstbomen uit het raam

Ook De Studio in Antwerpen doet mee aan het cultuurprotest. Hun 23 voorstellingen "Kerst in de Studio" worden geannuleerd, en als protest hebben ze hun kerstbomen uit het gebouw gekieperd. De bomen hangen nu ondersteboven uit de ramen en ze hebben hun "voorstelling" omgedoopt tot "Kerst uit de Studio".

Opera Ballet Vlaanderen: geen voorstelling, wel een café

Opera Ballet Vlaanderen, dat de opera "La bohème" moet afgelasten, opent vanaf maandag een "OBV Café". "Met een glühweintje erbij kan iedereen komen genieten van de prachtige architectuur van onze foyers in Antwerpen en in Gent," klinkt het sarcastisch.

Het publiek kan een boodschap van steun achterlaten voor de getroffen cultuursector; wie in de cultuurwereld werkt krijgt een gratis consumptie.

"Ik krijg het niet meer uitgelegd: kerstmarkten die doorgaan, volle voetbalstadions de voorbije weken en hier zat je met 200 man en nu moet onze sector helemaal dicht." Teleurstelling en ongeloof bij Opera Ballet Vlaanderen, waar ze zich opmaken voor de laatste voorstelling van de opera "La bohème".

Videospeler inladen...

Michael De Cock (KVS): "Men doodt een sector en ondertussen laat men doorgaan wat veel gevaarlijker is"

Videospeler inladen...

Meest gelezen