Finalisten Merol, Arjen Lubach en Geert Meyfroidt

't Is gebeurd, "De slimste mens" is bekend: "Ik zag mezelf nooit als mogelijke winnaar"

OPGELET SPOILER! JE KOMT HIER TE WETEN WIE DE WINNAAR IS. Er is een nieuwe “Slimste Mens ter Wereld”, en dat is intensivist Geert Meyfroidt (49) geworden. De arts op de afdeling intensieve zorg van het UZ Leuven haalde het in het cruciale finalespel van de televisiequiz van de Nederlandse zangeres Merol. “De bekendheid die hierbij komt kijken, heb ik keihard onderschat”, reageert de kersverse Slimste Mens.

Met Merol en talkshowpresentator Arjen Lubach in de finale was de kans twee op drie dat de titel van “Slimste mens” voor het eerst naar een Nederlander zou gaan. Merol speelde zowel Lubach als Geert Meyfroidt in de voorrondes naar huis. En Lubach werd in Nederland “De slimste mens”, maar in België strandt hij vlak voor het laatste finalespel.

“Ik heb het gevoel dat de hoop van de natie op mij rust”, zegt Meyfroidt al aan het begin van de finale. Maar hij maakt die hoop effectief waar. Opvallend detail: Meyfroidt speelde 11 afleveringen mee in “De Slimste Mens”, waarvan “amper” vier in de voorrondes, en maar liefst 7 in de finaleweken.  

In de filmpjesronde vlak voor de finale snoept hij zowel bij Merol als Lubach cruciale seconden af. Over zijn eigen fragment, uit de film “Promising young woman”, weet Meyfroidt echter niets, waardoor Merol met een voorsprong aan het allerlaatste finalespel begint. Maar met de voornaam “Roy” van kunstenaar Liechtenstein haalt Meyfroidt daar de zege binnen.

Bekijk hier het allerlaatste finalespel, tussen Merol en Geert Meyfroidt:

“Ik had dit absoluut niet zien aankomen, ook al was Merol tijdens het finalespel enorm zenuwachtig”, reageert hij. “Ik heb een brede algemene kennis, maar omdat de quiz dit jaar verjongd is - zowel qua kandidaten als qua vragen - zag ik in mezelf nooit de mogelijke winnaar van het spel. Dus het was onwezenlijk om plots die officiële oorkonde als winnaar in handen te krijgen. En dan hebben we dat bewuste moment maar liefst drie keer moeten opnemen: zo gaat dat dan in televisieland”, lacht Meyfroidt. 

Omdat de quiz verjongd is, zowel qua vragen als kandidaten, had ik dit absoluut niet zien aankomen.

Meyfroidt vertelde eerder in “De slimste mens” dat hij zijn job op de afdeling intensieve zorgen in het UZ Leuven een pak minder stresserend vindt dan de opnames van de televisiequiz. “Maar in de finaleweek vielen de zenuwen volledig weg. Ik zat er ontspannen bij in de studio, en dat heeft een verschil gemaakt. Omdat het superdruk was op het werk, en ik geen tijd had om met de quiz bezig te zijn, was het voor mij pure ontspanning."

Een arts op intensieve zorgen, die geregeld duiding geeft als corona-expert: kan die eigenlijk wel tijd vrijmaken voor de opnames van een entertainmentprogramma als “De slimste mens”? “Ik heb die kritiek ook gezien op sociale media. “Heeft die mens daar wel tijd voor”?  Maar iedereen heeft recht op ontspanning. Ook ik moet af en toe mijn hoofd leegmaken”, reageert Meyfroidt. 

“Mensen mogen mijn agenda van de voorbije weken gerust zien: ik heb enorm lange werkdagen geklopt. Mijn werk heeft altijd voorrang gekregen, ook tijdens de opnameperiode van “De Slimste Mens”.”

Of ik wel tijd had voor een televisiequiz? Iedereen heeft recht op ontspanning, en ik klop nog steeds lange werkdagen.

Meyfroidt is door de coronacrisis vertrouwd geraakt met televisiestudio’s en camera’s. “Maar duiding geven in “Terzake” over mijn expertise, dat is toch iets helemaal anders dan de bekendheid die bij “De slimste mens” komt kijken. Ik heb dat enorm onderschat”, geeft hij toe.

“Het hoort bij zo’n populaire televisiequiz, maar ik wou enkel deelnemen omdat het mij heel erg leuk leek. Want als arts is bekendheid van geen enkel belang, dus ik wil het zeker niet uitmelken door nu een pak interviews te geven over mezelf”, lacht Meyfroidt.

Ondanks zijn lage verwachtingen heeft Meyfroidt zichzelf soms verrast met zijn entertainmentkennis. “Mijn beeldfragment in de halve finale was er één van een extravagante dragqueenshow. “Shit, ik weet niks”, dacht. Maar toen hoorde ik mezelf “RuPaul's Drag Race” zeggen, terwijl ik dat programma nooit heb gezien. En Nicki Minaj bleek ik ook te herkennen”, aldus Meyfroidt. 

"Toen had ik door dat Gloria me niet meer kon inhalen, ook al zou zij het laatste antwoord voor 50 seconden weten, waardoor ik op tijd "stop" zei. En ik met één seconde overschot de aflevering won: iets wat me zal bijblijven.” 

De officiële oorkonde werd voor de gelegenheid uitgereikt door juryleden James Cooke en Jeroom, samen met de Kerstman.

Meest gelezen