Na akkoord over kernuitstap: Engie zet alles op alles om alsnog vergunning voor gascentrale Vilvoorde binnen te halen

Elektriciteitsproducent Engie/Electrabel wil er alles aan doen om alsnog een vergunning te krijgen voor de gascentrale van Vilvoorde, nu er een compromis is rond de kernuitstap. Mocht dat niet lukken, dan wil het bedrijf toch betrokken blijven bij de energietransitie in ons land. 

"We zijn vastbesloten om de procedure voor het verkrijgen van een vergunning voort te zetten", zegt woordvoerster Hellen Smeets. Een eerste aanvraag voor die vergunning werd door Vlaams Minister Zuhal Demir (N-VA) verworpen omdat de centrale te veel ammoniak zou uitstoten. Engie werkt daarom aan een nieuwe aanvraag om aan die bezwaren tegemoet te komen. 

De vraag is nu of de nieuwe aanvraag nog voor 15 maart kan worden goedgekeurd. De federale regering geeft het bedrijf tot dan de tijd, maar als dat niet lukt zal ze uitkijken naar een andere leverancier die meegedaan heeft aan de veiling van oktober dit jaar. 

Mocht Engie er niet in slagen om de vergunning op tijd rond te krijgen, dan wil het bedrijf toch op een of andere manier betrokken blijven bij de energietransitie in ons land, eventueel via volgende veilingen. 

Het bedrijf zegt akte te nemen van de beslissing van de regering, maar is anderzijds verbaasd dat de piste van de verlenging van de kerncentrales wordt opengehouden, alhoewel het bedrijf al herhaaldelijk heeft aangegeven dat dit niet haalbaar is.

Meest gelezen