Videospeler inladen...

BEKIJK - Waalse epidemioloog met tranen in de ogen: "Vertrouwensbreuk is compleet na laatste Overlegcomité"

Volgens epidemioloog Marius Gilbert (ULB) heeft het Overlegcomité van gisteren de bal volledig misgeslagen door te beslissen dat grote delen van de  cultuur- en evenementensector op slot moeten. Gilbert gaf bij de Franstalige omroep RTBF met gebroken stem en met tranen in de ogen commentaar bij de beslissingen van het Overlegcomité.

De epidemioloog heeft het duidelijk moeilijk met de manier waarop het Overlegcomité het advies van expertengroep GEMS in beslissingen heeft omgezet. Hij benadrukt dat de experts niet hadden geadviseerd om de cultuur- en evenementensector nu al op de slot te doen. Dat is volgens hem nefast voor het vertrouwen in het beleid, niet alleen in de getroffen sectoren zelf.

Ik vrees dat men niet beseft hoe schadelijk dit politieke gemarchandeer is

Epidemioloog Marius Gilbert (ULB)

"De vertrouwensbreuk is momenteel compleet", aldus een duidelijk geëmotioneerde Marius Gilbert in "Matin Première", bij RTBF. "En dat net op een moment dat het zo nodig is en omikron voor de deur staat.

"Ik vrees dat men niet beseft hoe schadelijk dit politieke gemarchandeer op het Overlegcomité is voor het vertrouwen en de maatschappelijke samenhang."

"Als volgende week de cultuursector, het zorgpersoneel en alle sectoren die zich slecht behandeld voelen aan de zijde van extreemrechts staan, hoef je niet verwonderd te zijn."

Marius Gilbert is epidemioloog aan de Université Libre de Bruxelles (ULB) en was lid van de GEES, de expertengroep die vorig jaar het Overlegcomité adviseerde. Hij kon zijn ontgoocheling vanmorgen niet verbergen bij de RTBF.

Videospeler inladen...

Het valt trouwens op dat er ook in de politieke wereld heel wat ongenoegen heerst, ook bij de meerderheidspartijen. Zo klaagde Senaatsvoorzitter Stephanie D'Hose (Open VLD) gisteren al dat de logica zoek is.

Ook de Gentse burgemeester en Open VLD-zwaargewicht Mathias De Clercq is niet tevreden en zegt dat het draagvlak voor de maatregelen dreigt ondergraven te worden.

Ook in de groene rangen heerst ongenoegen. Dat blijkt uit een tweet van Vlaams Parlementslid Elisabeth Meuleman (Groen).

Meest gelezen