Fabriceren kippenboeren binnenkort zelf voedsel voor hun vogels? “Kippen kunnen via omweg eigen mest eten”

Kippen zouden binnenkort hun eigen mest kunnen eten. Dat blijkt uit een studie waarmee dierenarts Carl-Victor Deweer de EOS-prijs voor beste scriptie in de harde wetenschappen wegkaapte. Hij heeft ontdekt dat vliegenlarven rendabel kunnen zijn voor een kippenboer. Ze zouden immers niet alleen de kippenstal mestvrij maken, maar daarna ook gebruikt kunnen worden om kippen te voeden. 

Via een omweg kan je kippen hun eigen mest laten eten. Dat is de conclusie waarmee dierenarts Carl-Victor Deweer zijn eindwerk aan de UGent afrondde. Zijn studie leverde hem de EOS-prijs op voor beste scriptie in de harde wetenschappen.

Een cruciale rol in het verhaal is weggelegd voor de larven de zwarte soldatenvlieg, zo vertelde Deweer deze middag in “Nieuwe Feiten” op Radio 1. Uit zijn onderzoek blijkt dat de larven gekweekt kunnen worden op de kippenmest. “Deze larven kunnen zeer goed groeien op organisch materiaal zoals plantenresten of mest van varkens, koeien of kippen.” 

Luister hieronder naar het interview met Carl-Victor Deweer in "Nieuwe Feiten" op Radio 1:

“Als kippen volgroeid zijn, vertrekken ze naar het slachthuis. In de stallen blijft er dan steeds heel wat mest achter. Als we die mixen en bevochtigen en de larven daar een week lang op laten groeien, kunnen we ze op het einde van de rit oogsten. Op die manier wordt een kippenkwekerij gedurende één week een larvenkwekerij”, aldus Deweer.

Voordelen voor kippenboer

Het basisidee is dus relatief eenvoudig: mestverwerking met larven als eindproduct. En dat speelt in de kaarten van de kippenboer. De larven eten immers een flink deel van de mest op, waardoor er al een groot deel niet meer opgeruimd hoeft te worden. 

Maar het onderzoek keek natuurlijk vooral of de larven een potentieel voedingsmiddel voor de kippen zijn. Daarom is het belangrijk dat de larven tijdens het oogsten uit de mest gezeefd worden. “Het is van cruciaal belang om de mest fijn te mixen tot het een kleine korrelgrootte heeft. Op die manier kunnen we larven achteraf eenvoudig wegzeven en blijft alles wat kleiner is dan de larven achter”, legt Deweer uit. 

Kippenboeren moeten de mest dus als het ware eerst prepareren. En dat zorgt ervoor dat er wat extra tijd en moeite bij komt kijken die de kippenboer niet kan besteden aan de nieuwe generatie kippen.  

Op jaarbasis moet de kostprijs gemaakt worden van wat het meest rendabel is: extra kippen of larven

Carl-Victor Deweer

“Iedere week dat je larven kweekt, is een week minder dat je kippen kan kweken. En op jaarbasis moet dan wel de kostprijs gemaakt worden van wat het meest rendabel is: extra larven of extra kippen.” 

Tijdens het berekenen van die kostprijs spelen er voor kippenboeren natuurlijk nog andere aspecten mee dan enkel het economische. Kippen krijgen vandaag de dag bijvoorbeeld vaak weinig ecologisch voedsel voorgeschoteld. Een situatie waarin een kippenboer zijn eigen voer kweekt tussen de verschillende kippengeneraties door, kan hiervoor soelaas bieden.

Te vroeg voor praktische toepassing

Volgens Deweer is het daar op dit moment echter nog wat vroeg voor: “Wat er al dan niet ecologisch en economisch verantwoord is, vergt nog heel wat extra onderzoek. Bovendien is het voorlopig ook nog wettelijk verboden om kippen te voeren met larven op de manier zoals ik die voorstel.” 

“Voorlopig mogen larven niet gevoed worden aan kippen, enkel aan vissen. Die larven mogen trouwens niet gekweekt worden op mest, omdat dat wel eens gevaarlijk zou kunnen zijn. Daarom spelen we voorlopig op veilig. Scenario’s zoals de dollekoeienziekte willen we ten zeerste vermijden.”

Er zijn nog vragen die we moeten beantwoorden vooraleer we hier echt mee aan de slag kunnen
Carl-Victor Deweer

Deweer beseft dan ook dat zijn onderzoek heel wat potentieel heeft, maar het voorlopig nog te vroeg is om er daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. “Er zijn nog verschillende vragen die we eerst moeten onderzoeken en beantwoorden vooraleer we effectief aan de slag kunnen met mijn onderzoeksresultaten. Aangezien de larven tjokvol eiwitten zitten en de boer zo zijn eigen kippenvoer kan fabriceren, loont het zeker en vast de moeite om deze materie verder te bestuderen.”

Meest gelezen