Zo zou het scherm eruit gaan zien.

Nooit meer op restaurant? Japanner ontwerpt toestel waarmee je kan proeven wat er op het scherm verschijnt

In Japan heeft een professor een prototype ontwikkeld van een tv-scherm waaraan kijkers moeten likken om de smaak van eten te proeven. Met het toestel, dat “Taste the TV” heet, zet Japan een nieuwe stap in de richting van een multisensoriële kijkervaring. Het scherm is uitgerust met tien algemene smaken die met elkaar vermengd worden om een concrete smaak na te bootsen. Om de smaak te proeven, moeten kijkers likken aan het scherm.

Wat voor heel wat mensen al heel lang een fantasie is, kan binnenkort zomaar even werkelijkheid worden. Een Japanse professor heeft immers een tv-scherm ontworpen waaraan kijkers kunnen likken om bepaalde samengestelde smaken te ervaren. De naam van het prototype laat weinig aan de verbeelding over: “Taste the TV”. 

Het toestel is ontworpen met het doel de smaken van voedsel zo goed mogelijk na te bootsen. Om dat mogelijk te maken, voorziet hij het scherm van tien verschillende kleine buisjes met algemene smaken zoals zuur, pikant, zoet of bitter. Die kunnen vervolgens met elkaar gemixt worden om een bepaalde smaak te imiteren. Na het mixen komt het staaltje in beeld en kunnen kijkers hun tong het werk laten doen.

Ik hoop dat mensen overal ter wereld in de toekomst smaken gaan kunnen downloaden van het eten dat zij willen proeven

Met de coronapandemie in het achterhoofd wil bedenker Homei Miyashita mensen de mogelijkheid geven van thuis uit te kunnen proeven van smaken van gerechten uit restaurants aan de andere kant van de wereld. “Ik wilde een platform creëren waar verschillende smaken van over de hele wereld samengebracht en verspreid worden als “proevertjes”. Het is hetzelfde als een film of muziek: ik hoop dat mensen overal ter wereld in de toekomst smaken gaan kunnen downloaden van het eten dat zij willen proeven, ongeacht van waar het afkomstig is”, vertelt hij aan lokale media. 

Om het toestel te maken, werkte Miyashita het afgelopen jaar samen met een team van 30 studenten die hem hielpen om apparatuur te ontwikkelen om het proefmoment nog smaakvoller te maken. Zo werd een vork ontwikkeld die daartoe zou bijdragen. 

"Wow, het smaakt echt naar melkchocolade." Deze vrouw is alvast overtuigd door de smaak-tv.

Videospeler inladen...

Toekomst voorlopig onzeker

Voorlopig is het nog niet helemaal duidelijk of en wanneer de “Taste the TV” in de winkel te vinden zal zijn. Over de productieprijs werd wel al gecommuniceerd: 100.000 yen, omgerekend zo’n 775 euro. 

Ondertussen wordt er ook druk gediscussieerd voor wie het toestel wel of niet nuttig kan zijn. Toekomstige koks, sommeliers en bedenkers van proefspelletjes zijn volgens professor Miyashita alvast erg te vinden voor het idee. De Japanners zijn ook al in gesprek zijn met verschillende bedrijven die zijn technologie willen gebruiken om smaken toe te voegen aan een snee geroosterd brood. Wat daaruit zal voortkomen, is koffiedik kijken.

Meest gelezen