AFP or licensors

Nieuwe studies over omikron: minder kans op ziekenhuisopnames, toch vrees voor overbelasting gezondheidszorg

Uit nieuwe Britse en Zuid-Afrikaanse studies blijkt dat mensen die besmet worden met de omikronvariant van het coronavirus minder kans maken om in het ziekenhuis te belanden dan bij de deltavariant. Dat lijkt goed nieuws, maar experts waarschuwen alsnog voor een overbelasting van het gezondheidssysteem "door de significant hogere besmettelijkheid van omikron." Meer besmettingen leiden nu eenmaal tot meer ziektes.

Uit een recente studie van het Britse Imperial College London blijkt dat mensen die besmet zijn met de omikronvariant 15 tot 20 procent minder kans hebben op een hospitalisatie dan wie besmet is met de deltavariant. De kans om minimaal een nacht in het ziekenhuis te moeten verblijven zou zelfs dalen met 40 tot 45 procent. 

Op het eerste zicht lijkt dat goed nieuws, maar uit eerder onderzoek van Imperial College London bleek dat de omikronvariant ook meer dan 5 keer besmettelijker was dan de deltavariant en dat omikron gemakkelijker door de vaccinatiemuur breekt. Daardoor zou het dus kunnen dat er alsnog meer mensen in het ziekenhuis belanden.

Uit onze analyse blijkt een lichte daling in de kans op hospitalisatie, maar door de hogere besmettelijkheid van de omikronvariant zouden gezondheidsdiensten de komende weken toch een stijging kunnen zien in het aantal opnames
Professor Neil Ferguson, Imperial College London

Dat zegt ook Professor Neil Ferguson, die meewerkte aan het onderzoek van Imperial College London: “Uit onze analyse blijkt een lichte daling in de kans op hospitalisatie, maar dat lijkt teniet gedaan te worden door de hogere besmettelijkheid van de omikronvariant. Daardoor blijft het gevaar bestaan dat gezondheidsdiensten de komende weken toch een stijging zullen zien in het aantal opnames."

Die bedenking maakt ook Hugo Tempelman, een Nederlandse arts actief in Zuid-Afrika: "We moeten ons realiseren dat we door de hogere infectiegraad en de enorme toename van besmettingen - met dagelijks nieuwe infecties in Europa - toch nog afsturen op een overbelasting van het zorgsysteem." Dat zei Tempelman gisterenavond in "Met het oog op morgen" op NPO Radio 1, een zender van de Nederlandse publieke omroep.

Schots premier Nicola Sturgeon maakt dezelfde bedenkingen bij gelijkaardige Schotse studies:

Nog opvallend in de studie van Imperial College London: De kans op een ziekenhuisopname na besmetting met omikron ligt bij ongevaccineerden hoger dan bij gevaccineerden, zelfs als het effect van de vaccinatie bij die laatste groep al bijna volledig verdwenen is.

Hoe zit het ondertussen in Zuid-Afrika?

Omikron werd eind november voor het eerst geïdentificeerd in Zuid-Afrika. De variant van het coronavirus verspreidde er zich in een razendsnel tempo, net zoals we nu zien in heel wat Europese landen. Maar even snel als de opmars van omikron, blijkt de variant zijn aftocht  te maken. Dat schrijft de Amerikaanse krant The Washington Post.

Zuid-Afrikaans onderzoek lijkt overigens de vaststellingen van de Britse studies te bevestigen. Ook Discovery Health, de grootste private ziekteverzekeraar van het land stelt vast dat omikron significant besmettelijker is dan delta, maar dat de kans op hospitalisaties daalt.

Cijfers van het National Institute for Communicable Diseases in Zuid-Afrika lijken ook de hypothese dat omikron gevaarlijker is voor ongevaccineerden te bevestigen. Van de 309 mensen die tussen 7 november en 18 december in Zuid-Afrika stierven aan de gevolgen van het coronavirus, én waarvan de vaccinatiestatus bekend is, bleek slechts 13 procent volledig gevaccineerd te zijn.

Meest gelezen