Videospeler inladen...

"Leiders moeten de moed hebben om beslissingen uit te leggen": Pieterjan De Smedt over turbulente week in Wetstraat

Een volledige kernuitstap in 2025 of toch niet. Politici moeten dringend beslissen, maar stellen de beslissing uit naar maart. Cafés en restaurants blijven open, maar cultuurhuizen met afstand en mondmaskers moeten sluiten. De beslissingen die deze week in de Wetstraat werden genomen, lijken onverklaarbaar. Geen enkele politicus die een duidelijke uitleg wil of kan geven. "Dit beleid is er één van een compromis dat niet uit te leggen valt en dus ook niet uitgelegd wordt", vertelt Pieterjan De Smedt in "Laat". 

Er lagen deze week belangrijke dossiers op de bureaus van onze regeringen. Kiezen we voor een volledige kernuitstap tegen 2025 of blijven onze jongste kerncentrales daarna nog actief? Wetstraatjournalist Pieterjan De Smedt hield gisterennacht de wacht aan de Wetstraat, maar keerde terug zonder duidelijke beslissing. Dat zorgt niet alleen voor verwarring bij ons, maar ook bij politici zelf.

Binnen de regering blijft er onenigheid en onduidelijkheid over de kernuitstap:

Videospeler inladen...

Radeloosheid

"Het wordt heel gek", zegt De Smedt in "Laat". "Je ziet dat politici van één regering op elkaar beginnen te reageren". Een vreemd mechanisme volgens hem, want zo lijkt het alsof de eerste minister de regering niet meer onder controle heeft. Dan kan je je volgens De Smedt vragen stellen over hoe dat overkomt bij de bevolking.

Wie moeilijke maatregelen neemt, moet als leider de moed hebben om die uit te leggen

Pieterjan De Smedt, Wetstraatjournalist VRT NWS

Dat hebben politici zelf ook door, volgens De Smedt. Hij spreekt van een opmerkelijke radeloosheid in de Wetstraat. "Ze hebben door dat ze niet goed bezig zijn en dat mensen afhaken". Toch heeft niemand volgens De Smedt een plan om uit die negatieve spiraal te geraken. 

De Smedt merkt een zekere radeloosheid in de Wetstraat:

Videospeler inladen...

De grootste lobby wint van de experten

Niet alleen de kernuitstap, maar ook nieuwe coronamaatregelen leiden tot discussies onder politici. Het advies van experten werd niet gevolgd ten voordele van de horeca. "Glühwein heeft het gewonnen van de cultuur", zei viroloog Marc Van Ranst daarover. Ofwel: de sterkste lobby wint van het expertenadvies. Dat vangt De Smedt op achter de schermen. Maar mensen thuis begrijpen de logica van de maatregelen niet meer. Nochtans moet je net iedereen mee hebben om het coronabeleid te doen werken. "Dit beleid is er één van een compromis dat niet uit te leggen valt en dus ook niet uitgelegd wordt", vertelt De Smedt. 

"De vertrouwensbreuk is nu compleet", de coronamaatregelen lokken felle reacties uit:

Videospeler inladen...

Wat zegt de politiek zelf?

Verschillende programma's van VRT NWS, zoals "Laat" en "Terzake", hebben de voorbije dagen reacties gevraagd aan eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) en Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) over de beslissingen van de afgelopen week. Die laatste is trouwens ook Vlaams minster van Cultuur. 

Helaas blijft het oorverdovend stil aan de andere kant van de lijn voor wie om uitleg vraagt. En dat is onbegrijpelijk, vindt Pieterjan De Smedt. "Als het over zo'n belangrijk energiedossier gaat en het verloopt op deze manier, kom het dan uitleggen", zegt De Smedt. Hetzelfde geldt voor de beslissingen van het Overlegcomité over de coronamaatregelen. "Wie moeilijke maatregelen neemt, moet als leider de moed hebben om die uit te leggen". 

Moeilijke beslissingen moeten uitgelegd worden volgens Pieterjan De Smedt, dat vertelt hij in "Laat":

Videospeler inladen...

Goede voornemens voor 2022

Voor politici blijft die coronacrisis natuurlijk ook duren, vertelt Pieterjan De Smedt: "Het weegt op iedereen, vakantie is nodig". Maar voor het nieuwe jaar wenst hij hen vooral ook moed toe om hun beleid toe te lichten. "Wie weet zitten zij hier dan en niet ik", besluit hij in Laat.

Bekijk hier het volledige gesprek met Pieterjan De Smedt in "Laat":

Videospeler inladen...

Meest gelezen