Russische president Poetin: "Houding VS over Oekraïne positief, maar onderhandelingen moeten snel resultaat opleveren"

De Russische president Poetin wil geen oorlog met Oekraïne en het Westen en is bereid om de onderhandelingen af te wachten. Hij is naar eigen zeggen positief over de houding van de Verenigde Staten, maar hij waarschuwt tegelijk dat er snel resultaten moeten komen uit die onderhandelingen. "Het Westen moet Rusland garanties geven, niet omgekeerd."

Naar jaarlijkse gewoonte hield de Russische president Vladimir Poetin een grote persconferentie. Daarin ging het uiteraard onder meer over de crisis aan de Russisch-Oekraïense grens. Rusland heeft er de voorbije weken tienduizenden militairen verzameld.

Volgens Rusland niet om zelf ten aanval te trekken, maar om zich te verdedigen tegen een mogelijke aanval van het Oekraïense leger op de Russisch-sprekende gebieden in het oosten van Oekraïene die zich enkele jaren geleden hebben afgescheiden. Maar de troepenopbouw is ook een signaal aan de Verenigde Staten en de NAVO, de westerse militaire organisatie. Een verdere uitbreiding van de NAVO naar het oosten, met onder meer lidmaatschap van Oekraïne of Georgië, is een rode lijn voor Rusland.

Zijn wij het die raketten bij de grenzen van de VS plaatsen? Neen! Het waren de Verenigde Staten die met hun raketten naar ons huis kwamen. Ze staan op de drempel van ons huis

Vladimir Poetin, president Rusland

Poetin sprak er begin december over met zijn Amerikaanse collega Joe Biden, tijdens een videogesprek. Begin volgend jaar komen er ook onderhandelingen tussen het Westen en Rusland over Oekraïne. Poetin verwelkomt die onderhandelingen en is naar eigen zeggen positief over de houding van de Verenigde Staten.

Volgens Poetin lijken de Verenigde Staten bereid om te onderhandelen over de veiligheidseisen van Rusland. Naast de eis om de NAVO niet verder naar het oosten uit te breiden, wil Poetin ook niet weten van raketsystemen van de NAVO in Oost-Europese landen, zoals Polen.

Dat die als een rode lap op een stier werken, werd tijdens de persconferentie nog maar eens duidelijk. "Zijn wij het die raketten bij de grenzen van de VS plaatsen? Neen! Het waren de Verenigde Staten die met hun raketten naar ons huis kwamen. Ze staan op de drempel van ons huis", klonk het fel.

Niet Rusland moet het Westen garanties geven, maar omgekeerd. En onmiddellijk! Nu!

Vladimir Poetin, president Rusland
AFP or licensors

Poetin wil de onderhandelingen met het Westen dus afwachten, maar waarschuwt tegelijkertijd dat die snel resultaten moeten opleveren. Want het is niet Rusland dat garanties aan het Westen moet geven, klinkt het, maar omgekeerd. "En onmiddellijk. Nu!"

De president herhaalde ook dat Oekraïne mogelijk een militaire aanval voorbereidt op de separatistische gebieden in het oosten van het land. Volgens Poetin bereidt de Oekraïense regering een nieuwe oorlog voor om de rebellen daar te verjagen. Met de steun van het Westen en westerse wapens probeert ze een soort "anti-Rusland" op te richten, klonk het.

Poetin wil naar eigen zeggen zelf geen oorlog: "Dit is niet onze keuze, wij willen dit niet." Maar hij wilde ook tijdens deze persconferentie niet beloven dat Rusland Oekraïne niet zal binnenvallen. "De bal ligt in het kamp van de NAVO."

Nieuw staakt-het-vuren in Oost-Oekraïne

Intussen zijn de Oekraïense regering en de pro-Russische rebellen in het oosten van Oekraïne het eens geraakt over een nieuw staakt-het-vuren. Een bestand uit 2020 wordt nieuw leven in geblazen, waardoor er alvast in de kerstvakantie niet gevochten zou mogen worden. Het nieuwe staakt-het-vuren kwam tot stand na bemiddeling van de Organisatie voor Vrede en Samenwerking in Europa (OVSE). Volgens het Oekraïense leger is het intussen al 24 uur rustig in de regio. 

Het conflict in het oosten van Oekraïne brak in 2014 uit. Sindsdien zijn al zo'n 14.000 mensen om het leven gekomen. Hoewel de gevechten officieel eindigden in 2015 (met de Minsk-akkoorden), waren er ook daarna op verschillende plaatsen geregeld confrontaties. Een wapenstilstand in juli 2020 moest daar een einde aan maken, maar ook dat akkoord is sindsdien geregeld geschonden.

Bekijk de bijdrage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen