Sri Lanka betaalt olieschuld van 220 miljoen euro aan Iran terug met thee

Sri Lanka heeft met Iran een akkoord gesloten om zijn oude olieschuld af te lossen met thee. Het gaat om een schuld van 251 miljoen dollar (222 miljoen euro), die wegens de Amerikaanse sancties tegen Iran nooit is betaald. 

De voorbije jaren leverde Iran olie aan Sri Lanka, een eiland ten zuidoosten van India, ter waarde van 251 miljoen dollar (ongeveer 222 miljoen euro). Die schuld zal nu vereffend worden met thee. Elke maand zal Sri Lanka een zekere lading Ceylon-thee aan Iran schenken, ter waarde van 5 miljoen dollar per keer.

Sri Lanka is de voorbije jaren niet in staat geweest om de schuld aan Iran terug te betalen, naar verluidt wegens de Amerikaanse sancties tegen Iran, die transacties met Iraanse banken verbieden. Het "thee-akkoord" daarentegen is niet in strijd met de sancties, omdat thee als voedsel wordt beschouwd en er geen Iraanse bank aan te pas komt.

Volgens het agentschap dat de productie van thee in Sri Lanka overziet, is het de eerste keer dat buitenlandse schulden vereffend worden met thee. Door de overeenkomst moet Sri Lanka zijn buitenlandse valuta niet aanspreken, waar het de laatste jaren steeds minder van heeft, onder meer door de instorting van het toerisme door de coronapandemie.

De thee zal welkom zijn in Iran, want Iraniërs lusten er wel wat van. En de handel in thee tussen Sri Lanka en Iran was al groot. In 2016 kwam bijna de helft van de in Iran geconsumeerde thee uit Sri Lanka. In de jaren daarna is dat aandeel wel gedaald. 

De Sri Lankaanse theesector zelf is minder opgetogen met de deal. Aangezien zij door de overheid in de Sri Lankaanse munt betaald zal worden, levert de deal met Iran geen meerwaarde op voor de exporteurs.

Sri Lanka produceert ongeveer 340 miljoen kilo thee per jaar. Vorig jaar voerde het land 265,5 miljoen kilo thee uit.

Meest gelezen