Theatergezelschap Het nieuwstedelijk: "Laffe beslissing zorgt voor een foutief beeld van de cultuursector

De beslissing van het overlegcomité om theaters en bioscopen te sluiten, blijft reacties uitlokken uit de cultuursector. De sluiting is immers niet alleen voor de cultuurcentra een klap, ook de theatermakers zelf zijn erg teleurgesteld. Het Limburgs gezelschap 'Het nieuwstedelijk' stond net klaar voor de première van een stuk over ... een dreigend faillissement.

Voor alle duidelijkheid, er dreigt geen faillissement bij Het nieuwstedelijk, maar de nieuwste voorstelling 'Man in de mist' handelt dus over een dreigend faillissement (foto). En theatermaker Christophe Aussems denkt dat dat gevoel heel dicht staat bij wat nu leeft in de cultuursector. "We hebben die première bij de vorige coronamaatregelen ook al moeten uitstellen en we stonden er nu opnieuw klaar voor. Trouwens, voor januari en februari hadden we nog twee premières in petto. We zien alles terug in duigen vallen op dit moment."

Vooral voor individuele artiesten en kleine gezelschappen wordt het nu erg moeilijk

Christophe Aussems, het Nieuwstedelijk

"We zijn het al bijna gewoon," zucht Christophe Aussems ironisch, "het feit dat het weer de cultuursector is die ervoor moet opdraaien, hakt er zwaar in. We begrijpen allemaal dat er belangrijke beslissingen moeten genomen worden voor de gezondheid. Maar dit lijkt me een laffe beslissing. Dit gaat niet de oplossing zijn en bovendien denken we dat dit de aanzet is voor een nog langere sluiting. En dan wordt het moeilijk, we moeten dan kijken wat we nog kunnen doen of uitstellen. Er  is ook een grote vermoeidheid opgetreden. We zijn al bijna anderhalf jaar bezig met plannen, herplannen, uitstellen, agenda's bij mekaar leggen, kijken wat budgettair kan, enz. Een faillissement vrees ik niet meteen, daarvoor is onze organisatie vrij stabiel, maar ik vrees wel voor individuele artiesten en organisaties voor wie nu al het water aan de lippen staat."

Waar Christophe Aussems ook moeite mee heeft, is het beeld dat met al die maatregelen over de cultuursector wordt opgehangen. "Enerzijds krijgen de mensen het volkomen onterechte gevoel dat het echt wel gevaarlijk is in theaters en cultuurcentra en anderzijds door de sluitingen ook wel dat die sector onbelangrijk is. Zolang de kerstmarkt maar openblijft. Het is een politiek die weinig te maken heeft met de kern van het probleem."

Pauze als optie

In de zomer heeft het Nieuwstedelijk een aantal voorstellingen gedaan in openlucht, dat is nu dus ook niet mogelijk. Bovendien hebben de medewerkers daardoor geen vakantie kunnen nemen en zitten ze op hun tandvlees. "We weten nog niet hoe we het gaan aanpassen, maar ik kan me voorstellen dat een pauze ook een optie zal zijn", denkt Christophe Aussems.

Meest gelezen