Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Trump blijft zich verzetten tegen het onderzoek naar de bestorming van het Capitool en trekt nu naar het Hooggerechtshof

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft het Hooggerechtshof ingeschakeld om de vrijgave te blokkeren van presidentiële documenten, over de bestorming van het Capitool begin dit jaar. Hij kreeg al verschillende keren ongelijk in zijn poging om een besluit over de vrijgave nietig te verklaren, dit is zijn laatste kans.

In het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden voert een commissie onderzoek naar de gebeurtenissen die leidden tot de bestorming. Die commissie had gevraagd om de vrijgave van de documenten uit het Witte Huis.

Wat gebeurde er nu weer die 6e januari? Bekijk hier de "Terzake"-reportage van toen:

Videospeler inladen...

In zijn verzoek aan het Hooggerechtshof vraagt Trump de rechters om, in afwachting van hun beslissing, de instemming van de lagere rechtbanken on hold te zetten.

In totaal gaat het om zowat 700 pagina's: afspraken, nota's voor toespraken en drie pagina's handgeschreven notities van toenmalig stafchef Mark Meadows. Volgens de commissieleden kunnen de documenten onthullen wat gebeurde in het Witte Huis voor en tijdens de bestorming van het Capitool.

Trump wil de documenten geheimhouden, verwijzend naar het presidentiële privilege dat hij tijdens zijn ambt genoot. De vastgoedmagnaat stelt dat hij niet verantwoordelijk is voor de bestorming van het Capitool. Hij hekelt een "politiek spel" en weigert mee te werken aan het onderzoek.

Meest gelezen