James Arthur Photography

Vandenbroucke laat opening voor cultuursector: bij betere cijfers misschien kleine versoepelingen in januari

Na de storm van kritiek uit de cultuursector na de beslissingen van het Overlegcomité laat minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) een kleine opening voor de coronageplaagde sector. Als de cijfers gunstig evolueren is hij bereid om op het volgende Overlegcomité een beperkte heropening te overwegen. De minister zei in de Kamer dat hij daarover volgende week overleg pleegt met de sector. In de Kamer bleek ook dat ook niet iedereen in de meerderheid even enthousiast is over de beslissingen van het Overlegcomité.

"Als de situatie het toelaat, kunnen we begin januari overstappen op een meer genuanceerd regime", gaf Frank Vandenbroucke vanmiddag aan in de Kamer. Hij heeft het over een regeling waarbij voorstellingen met een beperkt publiek toch weer mogelijk zouden worden. De capaciteit zou dan worden bepaald op basis van de grootte van de zaal. "Als de cijfers gunstig evolueren, kunnen we dat begin januari beslissen op het Overlegcomité." Hij is ook bereid om "andere dingen te bekijken".

Soms moet je de moed hebben om te zeggen dat het onzeker is

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit)

"Dit doet mij echt pijn aan mijn hart", aldus Vandenbroucke. Hij zit volgende week dinsdag samen met de cultuursector. "Ik zal ze in het wit van hun ogen kijken", zei hij nog.

Maar hij wil ook niet te veel hoop geven. "Als de cijfers slechter worden, hoop ik dat u dan mee bent met het advies van de experten, en dan zal er méér gesloten worden."

De minister geeft toe dat het advies van experts "kleine dingen" voorstelt in een eerste fase, maar wel een volledige lockdown adviseert indien de situatie erger wordt. "Men zegt tegelijkertijd dat de kans bestaat dat er veel meer besmettingen gaan komen. Wat doe je dan als je vlak voor kerstmis staat?"

"Wij staan voor een gevaar dat in grote mate onbekend is", aldus Vandenbroucke. "Het zou kunnen meevallen, maar het zou ook zeer ernstig kunnen zijn." Hij wijst er ook op dat de ziekenhuizen vandaag nog altijd vol liggen met coronapatiënten. "Je moet dan het zekere voor het onzekere nemen. Dat is niet gemakkelijk, maar soms moet je de moed hebben om te zeggen dat het onzeker is."

Frank Vandenbroucke wil volgende week samenzitten met de cultuursector om te bekijken wat er mogelijk is, zei hij in de Kamer.

Videospeler inladen...

Mijnheer de premier, herzie de beslissing om te sluiten

Kamerlid Marie-Colline Leroy (Ecolo)

De beslissing van het Overlegcomité om de cultuursector te sluiten blijft voor ongenoegen zorgen, ook in de meerderheid. "Moed hebben betekent soms erkennen dat je de juiste keuzes niet hebt gemaakt", vroeg Kamerlid Marie-Colline Leroy (Ecolo). "Mijnheer de premier, herzie de beslissing om te sluiten."

Ook bij CD&V wordt geknarsetand. "De glühwein heeft het gewonnen van de cultuur", vond Kamerlid Jan Briers (CD&V).

Maar premier Alexander De Croo (Open VLD) blijft achter de beslissingen van het Overlegcomité van gisteren staan. "Alstublieft, als u een beslissing neemt en ze baseert op cijfers en niet dezelfde fout wil maken als in het verleden, hoop ik dat iedereen de koelbloedigheid heeft om een beslissing die genomen is daarna te verdedigen, hoe moeilijk die beslissing ook is.

Premier Alexander De Croo houdt voet bij stuk in de Kamer.

Videospeler inladen...

Frank Vandenbroucke geeft in "Villa Politica" iets meer toelichting over mogelijke versoepelingen in de cultuursector.

Videospeler inladen...

Meest gelezen