Deel van onze kleding wordt nog altijd verbrand: hoe komt dat, en wat kunnen we eraan doen?

Een aanzienlijk deel van onze gebruikte kleding wordt nog altijd verbrand. Hoe komt dat, en wat kunnen we daaraan doen? "Probeer te kiezen voor duurzame producenten en voor homogene kledij waarin geen verschillende soorten vezels worden vermengd." 

Eerst het goede nieuws: in Vlaanderen wordt bijna de helft van het ingezamelde textiel hergebruikt. "Daarmee zitten we bij de koplopers in de Europese Unie," zegt Stany Vaes van Denuo, de Belgische federatie van de afval- en recyclagesector, in "De wereld vandaag". 

25 procent wordt gerecycleerd onder een andere vorm, maar 28 procent wordt verbrand of uitzonderlijk gestort. Daar zit ook heel wat kleding bij. "Als kleding gerecycleerd wordt, dan wordt die bijvoorbeeld verknipt om poetsdoeken van te maken. Maar er zijn nog veel andere toepassingen, zoals een gebruik als zetelvulling of geluidswerende isolatie." (tekst loopt door onder het audioblokje)

Beluister hier het volledige gesprek in "De wereld vandaag":

Wanneer wordt kledij nog verbrand?

Toch belandt nog een deel van onze kleding in de verbrandingsoven. Het aandeel daarvan is lager dan 28 procent, want dat cijfer slaat op alle soorten van textiel. Ook het hergebruik van kleding specifiek ligt hoger dan het algemene textielcijfer, stipt Vaes aan. Maar toch. "Kledij wordt soms nog verbrand - gestort wordt het zelden. Dat gebeurt onder meer wanneer het niet is ingezameld en bij het restafval verzeild raakte. Het kan ook gaan om kledij die te veel besmeurd is of te veel beschadigd is."

Fast fashion leent zich minder tot hergebruik of recyclage. Dat komt omdat de kwaliteit vaak minder goed is, of omdat er tijdens het productieproces vezels zijn gecombineerd. Natuurlijke vezels zoals katoen werden gemengd met kunstmatige vezels wat recyclage bemoeilijkt. 

Wat kan je doen als consument?

Wat kan je als consument doen om een duurzame keuze te maken? Het is niet altijd even eenvoudig, zegt Vaes: "Er bestaan geen ecoscores voor kledij zoals voor andere producten. Het is ook niet zo makkelijk om die te ontwikkelen omdat er veel parameters tegen elkaar moeten worden afgewogen. Een kledingstuk dat helemaal uit katoen bestaat, is homogeen en dus makkelijker te recycleren, maar anderzijds heeft de katoenplant veel water nodig, en het katoen moet bewerkt en getransporteerd worden. Ook dat heeft een ecologische voetafdruk."

Vaes kan toch enkele tips meegeven: 

  • kies voor producenten die een duurzaam verhaal vertellen.
  • kies voor kledingstukken die meer homogeen zijn samengesteld
  • koop kledij van goede kwaliteit, waardoor die langer meegaat en je ze minder snel moet weggooien. 

Meest gelezen