Zoutleeuw begijpt niet dat wateroverlast van juli niet erkend wordt als ramp

De Vlaamse regering heeft de wateroverlast van deze zomer in Zoutleeuw  niet erkend als ramp. Het stadsbestuur reageert verrast, want zulke wateroverlast had zich de afgelopen 40 jaar niet meer voorgedaan in het stadje.

De erkenning is gebaseerd op een aantal criteria, zoals de hoeveelheid neerslag. Burgemeester Boudewijn Herbots (CD&V) stelt zich daar heel wat vragen bij: "Men is vergeten dat Zoutleeuw ook de regenval van de gemeenten stroomopwaarts heeft moeten verwerken, met de wateroverlast als gevolg. De hele Getevallei was ondergelopen. En dat is wel reden genoeg voor een erkenning."

Wij hadden geen extreme regenval, maar we kregen wel alle regenval van de gemeenten hogerop te verwerken, daar moeten ze toch rekening mee houden

Boudewijn Herbots (CD&V), burgemeester Zoutleeuw.

Voor het stadsbestuur is deze beslissing onbegrijpelijk en ze legt zich niet neer bij het besluit. Het bestuur vraagt dringend overleg met alle betrokken instanties om een aanvullende beslissing te bekomen voor de getroffen burgers en Zoutleeuw.

Vooral omdat de beoordeling zich beperkt tot de genoemde criteria zonder rekening te houden met de omvang van de ramp in zijn totaliteit. 

Meest gelezen