Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Amerikaanse regering herenigt 100 kinderen met hun ouders die door besluit van Trump waren gescheiden

In de Verenigde Staten zijn honderd kinderen herenigd met hun ouders. Ze werden drie jaar geleden - door een besluit van toenmalig president Donald Trump - van elkaar gescheiden. Het gaat om kinderen en ouders die illegaal de grens met Mexico overstaken. 

In 2018 besloot de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump om ouders en kinderen die illegaal de grens overstaken, van Mexico naar de VS, uit elkaar te halen. 

De ouders werden vervolgd, de kinderen werden naar opvangcentra gebracht. Met een beleid van nultolerantie wilde Trump de toestroom van migranten stoppen.

Maar na drie maanden trok hij de maatregel in, omdat er zo veel kritiek op kwam, zelfs van partijgenoten en van first lady Melania Trump. Maar voor zeker 4.000 – wellicht 5.500 - kinderen was het kwaad geschied. 

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Herenigd

Op de eerste dag van zijn presidentschap tekende Joe Biden een uitvoeringsbesluit om de gezinnen te herenigen. Er werd een "taskforce gezinshereniging" opgezet. Het is een moeilijk werk omdat er veel gegevens ontbreken over welk kind bij welke ouders hoort, en sommige ouders en kinderen moeilijk op te sporen zijn.

"Onze taskforce gezinshereniging heeft deze week het honderdste gezin herenigd dat gescheiden werd door het wrede beleid van de vorige regering", tweette minister van Binnenlandse Veiligheid Alejandro Mayorkas.

Hij voegde eraan toe dat de gezinnen om humanitaire redenen in de VS kunnen leven en werken. Volgens de minister zijn er intussen nog eens 345 kinderen geïdentificeerd die binnenkort hun ouders zullen terugzien. Maar de meeste gezinnen zijn dus nog niet herenigd.

Meest gelezen