Taferelen als dit zullen er ook dit jaar niet te zien zijn in Loenhout.

Burgemeester Wuustwezel nu Azencross (zonder publiek) doorgaat: "Ik reken op het gezond verstand van onze inwoners"

De gemeente Wuustwezel heeft beslist om de Azencross in deelgemeente Loenhout toch te laten doorgaan, ook al mag er geen publiek komen. "We zullen het nodige doen, maar we zullen niet overdrijven. Als iemand langs het parcours woont en toekijkt vanuit de deuropening, gaan we niet ingrijpen", aldus burgemeester Dieter Wouters (CD&V). 

De Azencross in Loenhout zal dit jaar doorgaan op 30 december, ook al besliste het Overlegcomité dat er vanaf zondag geen toeschouwers meer aanwezig mogen zijn bij sportwedstrijden. De cross ontvangt normaal jaarlijks meer dan 10.000 bezoekers. En dat zijn volgens Wouters ook vooral feestvierders: "We zijn erg trots dat we zo'n groot feest kunnen organiseren. Ik hoorde dit jaar al wel eerder dat veel bezoekers zouden afhaken als er geen feesttent zou komen. Feestbussen uit West-Vlaanderen zullen we dit jaar niet zien en misschien is dat ook maar goed zo." 

Maar een cross zonder publiek organiseren is niet vanzelfsprekend. "Het parcours loopt door onze dorpskern. Een aantal inwoners wonen er dus langs. Als zij morgen vanuit hun deuropening de wedstrijd willen volgen, zullen wij niet optreden. Ik reken op hun gezond verstand." 

Feestbusssen uit West-Vlaanderen zullen we dit jaar niet zien. Misschien is dat ook maar goed zo

Dieter Wouters (CD&V), burgemeester Wuustwezel

Toch zal de politie een oogje in het zeil houden tijdens de wedstrijd. "Er zal eerder minder politie aanwezig zijn dan andere jaren. Maar de aanwezige politie zal mensen die toch aan een feestje denken, terug naar huis sturen. Als inwoners tien, twintig of dertig vrienden uitnodigen, zullen we ingrijpen." 

Cafés

De Azencross is normaal ook een hoogdag voor de lokale horeca. Toch besloten enkele uitbaters al om gesloten te blijven, zelfs als er wel publiek zou afzakken naar Loenhout. "Het was voor hen onmogelijk om de 10.000 bezoekers te verwelkomen en tegelijkertijd de huidige maatregelen te volgen", verduidelijk Wouters. 

De burgemeester denkt dat het vooral voor organisator Golazo een zware financiële dobber is. Zij lopen de opbrengsten van de toegangstickets en consumpties mis. In tegenstelling tot Middelkerke, zal de gemeente zelf geen compensatie vragen: "Wij betalen elk jaar een klein bedrag om de cross te organiseren. Er komen nu geen extra kosten op ons af. Het feest in Loenhout is groter dan eender waar, maar onze organisatiekost is kleiner dan de bedragen die ik nu zie verschijnen." 

Belgian Cycling: "Ongegrond en rampzalig"

Belgian Cycling vraagt intussen dat de maatregel om publiek bij veldritten te verbieden, opgeheven wordt. De wielerbond vindt dat verbod "ongegrond en rampzalig". De organisatoren van de avondcross in Diegem op 29 december beslisten wel al om de wedstrijd niet door te laten gaan.

Meest gelezen