Coronablog – Premier De Croo houdt voet bij stuk over cultuursector, alweer recordaantal besmettingen in VK, Frankrijk, Italië en Spanje

Premier Alexander De Croo (Open VLD) blijft achter de omstreden beslissing van het Overlegcomité staan om de cultuursector grotendeels te sluiten. Door de omikronvariant zijn er alweer besmettingsrecords gebroken in verschillende Europese landen. Vanaf komend weekend zal de omikronvariant de dominante variant van het coronavirus worden in ons land. Volg de belangrijke corona-updates in onze blog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Besmettingen breken record na record in aantal Europese landen

Terwijl in België en Nederland de coronabesmettingen afnemen en het aantal dagelijkse gevallen in Duitsland relatief laag is, hebben andere Europese landen te kampen met een forse toename van de besmettingen. In Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk worden mede door de omikronvariant al meerdere dagen recordaantallen gemeld.

Frankrijk telde in de afgelopen 24 uur ruim 94.000 nieuwe besmettingen. Donderdag waren dat er bijna 92.000. Daarvoor was het hoogste aantal nieuwe besmettingen op één dag in november 2020, toen het land bijna 87.000 nieuwe besmettingen kende. Het lijkt een kwestie van tijd voordat Frankrijk de 100.000 aantikt.

Die mijlpaal heeft het Verenigd Koninkrijk al bereikt. Vrijdag werden ruim 122.000 nieuwe gevallen gemeld. Het is de derde dag op rij dat in een etmaal meer dan 100.000 besmettingen worden geregistreerd.

In Italië ligt het dagelijkse aantal besmettingen weliswaar lager, maar ook daar is voor de tweede opeenvolgende dag sprake van een record. Vrijdag werden er net geen 50.600 nieuwe besmettingen gemeld. Donderdag ging het om bijna 44.600 gevallen.

Spanje telde donderdag bijna 73.000 nieuwe besmettingen, ook een record. Woensdag waren dat er ruim 60.000 en dinsdag ruim 49.800. En ook dat waren records.

In België zakt het aantal besmettingen al een langere periode, nadat daar in november een piek was. Ook in Duitsland is het aantal dagelijkse gevallen relatief aan de lage kant. Daar zijn vrijdag bijna 35.500 nieuwe besmettingen gemeld.

In Nederland kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) tussen donderdagochtend en vrijdagochtend 12.517 meldingen van positieve tests. Het aantal coronabesmettingen lag een week eerder met ruim 15.000 besmettingen aanzienlijk hoger.

De Croo houdt voet bij stuk over sluiting cultuursector

Premier Alexander De Croo (Open VLD) blijft achter de omstreden beslissing van het Overlegcomité eerder deze week staan om zo goed als alle culturele activiteiten te schrappen. Nochtans hadden de experts daar niet om gevraagd. De cultuursector is boos en voelt zich geviseerd. Tegelijk krijgt de maatregel kritiek van verschillende politici van zowel de oppositie als van de meerderheid.

"Ik krijg dat niet uitgelegd", herhaalt bijvoorbeeld partijgenoot en Gentse burgervader Mathias De Clercq vandaag aan VRT NWS. "Ik heb als burgemeester nochtans niet de gewoonte om coronamaatregelen in vraag te stellen. Ik hoop echt dat men dat herziet. Luister naar de experten. Niemand vraagt om cultuur op slot te doen."

"De sector heeft bewezen dat ze het kunnen", zegt de Gentse burgemeester:

Videospeler inladen...

Premier De Croo heeft begrip voor de onvrede, maar houdt voet bij stuk. "Er zijn veel onzekerheden, we willen vermijden dat we weer achter de feiten aanlopen", zegt hij aan VRT NWS. "De druk in onze ziekenhuizen is nog heel hoog en een bijkomende golf kunnen we niet aan."

De Croo benadrukt ook dat hij niet één sector met de vinger wijst. "We hebben een maatregel genomen die gaat over alle activiteiten binnen, niet alleen over cultuur", zegt hij. "Laten we zien hoe de cijfers evolueren. Als we ze onder controle kunnen houden, kunnen we snel weer dingen versoepelen. Nu kunnen we beter voorzichtig zijn."

"We doen dit niet als vingerwijzing of omdat we willen zeggen dat het de fout is van de een of de ander", zegt premier De Croo:

Videospeler inladen...

Tot nu toe bijna 2,5 miljoen boosterprikken gezet in Nederland

Tot dusver zijn in Nederland ongeveer 2,5 miljoen boosterprikken gezet, zo heeft de Nederlandse minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge weten. Daarmee komt de algehele vaccinatiegraad van geboosterde mensen op 16,4 procent.

Het is de bedoeling alle 18-plussers voor 1 februari geprikt te hebben. De Jonge zei eerder deze week te verwachten dat dit doel wordt gehaald.

De Nederlandse boostercampagne kwam in vergelijking met de rest van Europa laat op gang. In onder meer Denemarken, Duitsland, Ierland en Frankrijk heeft al ongeveer een derde van de hele bevolking een boosterprik gehad.

Computer met vaccinatiegegevens gestolen in Brussel

In de vaccinatiehub Pacheco in Brussel zijn in de nacht van maandag 20 op dinsdag 21 december verschillende computers gestolen. Daar zou ook een computer met gegevens van gevaccineerden bij zijn. De politie zoekt de daders en er wordt alles aan gedaan om te zorgen dat de gegevens niet uitlekken.

Verschillende computers werden meegenomen bij de diefstal. Op een van de computers die gestolen is, stonden gegevens van Brusselaars die gevaccineerd zijn. "Het is zo dat de computers uit stonden. Het moet dus al iemand zijn die de computers gaat hacken. Het risico dat er gegevens naar buiten lekken, is beperkt", vertelt Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie.

De politie is op zoek naar de daders. Wat het motief van de dieven is, is niet duidelijk. 

Nederland verzwaart quarantaineregels voor alle nauwe contacten

Vanaf nu moeten alle nauwe contacten van een besmet persoon in Nederland weer in quarantaine, ook als zij gevaccineerd zijn of eerder een coronabesmetting hebben meegemaakt. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bevestigt vrijdag dat de regels zijn aangescherpt. Reden voor de nieuwe regels is de komst van de omikronvariant van het coronavirus, die besmettelijker lijkt te zijn.

Het advies luidt nu dus dat alle huisgenoten en nauwe contacten tien dagen in quarantaine moeten. Als iemand langer dan vijftien minuten op minder dan 1,5 meter is geweest, wordt diegene een nauw contact genoemd. Wel mag deze quarantaine nog steeds beëindigd worden op dag vijf na een negatieve test. Deze regels gelden ook voor kinderen van 0 tot 4 jaar, die eerder nog niet onder deze richtlijn vielen.

De boosterprik zou beter moeten beschermen tegen de omikronvariant. Toch geldt de nieuwe richtlijn ook voor mensen die al een boosterprik hebben ontvangen, zegt de woordvoerder van het RIVM vrijdag. Of dit in de toekomst nog verandert, weet hij niet.

Ruim 2.000 vluchten in wereld afgelast op kerstavond

De luchtvaartmaatschappijen hebben onder meer door de omikronvariant van het coronavirus wereldwijd meer dan 2.000 vluchten moeten annuleren, waarvan bijna een kwart in de Verenigde Staten. Volgens de website Flightaware waren vrijdag om 16.40 uur Belgische tijd al zeker 2.116 vluchten geannuleerd, waarvan 499 internationale of binnenlandse vluchten in de VS.

Donderdag werden volgens de website 2.231 vluchten afgelast. Talrijke luchtvaartmaatschappijen haalden als hoofdoorzaak de nieuwe golf in de pandemie aan, die bemanningen van de vliegtuigen treft.

Pakweg 1 op de 10 Londenaren had zondag corona

Ongeveer een op de tien Londenaren was zondag besmet met het coronavirus, meldt het Britse bureau voor de statistiek ONS op basis van nieuwe schattingen. De nieuwe cijfers laten zien dat de omikronvariant van het coronavirus bezig is met een forse opmars. In Londen wonen ruim 8,5 miljoen mensen.

Het Verenigd Koninkrijk breekt de afgelopen dagen record op record als het gaat om nieuwe coronabesmettingen. Vrijdag stokte de teller op 122.186 gevallen, ruim 2.000 meer dan op donderdag. Volgens het ONS-rapport was 1 op de 35 Britten geïnfecteerd tussen 13 en 19 december, fors meer dan de schatting van 1 op 45 in de week tot 16 december die op donderdag werd bekendgemaakt.

Veel bedrijven kampen met personeelstekorten door het hoge aantal coronabesmettingen. Ziekenhuizen waarschuwen voor de grote gevolgen van de nieuwe besmettingsgolf. Door de snelle opmars van de omikronvariant zijn de afgelopen week ruim 675.000 nieuwe gevallen vastgesteld. Desondanks heeft de regering van premier Boris Johnson woensdag de quarantaineperiode verkort van tien naar zeven dagen.

Terwijl de regeringen in Schotland, Wales en Noord-Ierland al nieuwe gedetailleerde coronamaatregelen hebben uitgewerkt die na Kerstmis zullen komen, plant Johnson nog geen aankondigingen na 25 december. Wel heeft de Britse regeringsleider gewaarschuwd dat nieuwe beperkingen na de vakantie niet zijn uitgesloten.

Kerstmis zonder toeristen in Heilige Land door corona

In het Heilige Land zijn de traditionele kerstvieringen begonnen. In Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever vertrok in de namiddag de kerstprocessie bij koud weer. Voor het tweede jaar op rij vinden de vieringen zonder toeristen en bedevaarders plaats.

Het hoofd van de Katholieke Kerk in het Heilige Land, Pierbattista Pizzaballa, werd door talrijke binnenlandse bezoekers en religieuze hoogwaardigheidsbekleders begroet op het Kribbeplein voor de Heilig Grafkerk. 

Voor de tweede keer op rij zijn de vieringen beperkt door coronamaatregelen. Om de verspreiding van de omikronvariant van het virus in te dammen, sloot Israël begin december de grenzen voor buitenlanders.

Pizzaballa zal later in Bethlehem, dat als de geboorteplaats van Jezus vereerd wordt, de middernachtmis vieren. In zijn kerstboodschap richtte hij zich rechtstreeks tot de bedevaarders uit de hele wereld. "We wachten op u", zei hij. "We weten dat het nu nog niet mogelijk is, maar we weten ook dat de weg spoedig weer open zal zijn. We treffen alle voorbereidingen om u de beste ervaring van het Heilige Land te geven." 

Van de ongeveer 5 miljoen Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook is slechts zowat 1 procent christen. Volgens de jongste gegevens van het Israëlische bureau voor statistiek leven ongeveer 182.000 Arabische christenen in Israël. Dat zijn er 1,4 procent meer dan vorig jaar.

Nederland geeft goedkeuring voor Novavaxvaccin met eiwitten

Nederlanders kunnen binnenkort voor hun coronavaccinatie ook kiezen voor het eiwitvaccin Nuvaxovid van fabrikant Novavax. Dat heeft de Nederlandse ontslagnemende minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge bekendgemaakt. De Jonge verwacht op z'n vroegst eind februari of begin maart de eerste levering van het eiwitvaccin.

Voor het vaccin van Novavax zijn twee prikken nodig met daartussen drie weken. Het vaccin bevat een nagemaakt "spike-eiwit" van het coronavirus. Dit zijn uitsteeksels van het virus waar het immuunsysteem op reageert.

Nuvaxovid zou tussen 60 en 90 procent effectief zijn, zegt De Jonge. Dat is volgens de Gezondheidsraad, het Nederlandse wetenschappelijke adviesorgaan, vergelijkbaar met de werking van de mRNA-vaccins toen die pas op de markt kwamen. Volgens de Raad beschermt Nuvaxovid, net zoals de mRNA-vaccins, minder goed tegen de delta- en omikronvariant.

Het vaccin van Novavax is alleen getest voor een eerste en tweede dosis en niet als boosterprik. Ook is het nog niet bekend of er mogelijk zeldzame bijwerkingen zijn omdat het vaccin nog niet op grote schaal is getest.

Journalisten willen uit vrees voor omikron digitale briefings Witte Huis

Amerikaanse journalisten hebben het Witte Huis gevraagd om dagelijkse persbijeenkomsten voortaan online te houden. De White House Correspondents' Association (WHCA) vreest dat verslaggevers in of rond de perszaal het risico lopen de besmettelijke omikronvariant van het coronavirus op te lopen, schrijft The Washington Post.

De WHCA, die journalisten vertegenwoordigt, heeft voorgesteld de pers in het vervolg via een programma als Zoom bij te praten. Dat lijkt voorlopig niet te gaan gebeuren. Regeringswoordvoerster Jen Psaki heeft laten weten dat in haar ogen een fout signaal wordt afgegeven als de 49 zetels tellende persruimte wordt gesloten.

Volgens het Witte Huis zijn al voldoende maatregelen genomen om verspreiding van het virus tegen te gaan. De persorganisatie is daar niet gerust op en heeft journalisten gevraagd zo veel mogelijk weg te blijven. Ook zou door de WHCA worden overwogen maximaal veertien verslaggevers tegelijk te laten komen, zodat het makkelijk wordt om afstand te houden.

Vaccinatiecentrum Herzele schakelt versnelling hoger en zal vanaf januari 7 dagen op 7 vaccineren

Vanaf 9 januari zal het vaccinatiecentrum in Herzele 7 dagen op 7 vaccineren om ervoor te zorgen dat alle volwassenen vóór februari hun boosterprik krijgen. Omdat de eerstelijnszone Panacea ook kinderprikken wil geven in dat centrum, wordt daar ook 1 dag per week voor vrijgehouden. Inwoners van Herzele, Zottegem, Oosterzele, Lierde, Brakel en Sint-Lievens-Houtem kunnen er terecht. 

Lees het volledige artikel hier:

Plafond voor vergoeding van vrijwilligers wordt verhoogd

Het maximale bedrag van de jaarlijkse forfaitaire vergoeding voor vrijwilligers wordt in 2022 verhoogd van 1.416,16 euro tot 2.600,90 euro, zo meldt minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (Vooruit). De vrijwilligers die een dagelijkse vergoeding van hoogstens 35,41 euro krijgen, kunnen 74 dagen in plaats van 40 dagen actief zijn.

Wegens het boostervaccin is de vaccinatiecampagne verlengd tot de lente van 2022. De vaccinatiecentra doen het liefst beroep op de vrijwilligers die reeds van bij de start van de campagne betrokken zijn, die dus langer actief zouden blijven dan voorzien. Daarnaast is de zorgsector ook zwaarder belast door de vierde golf van de pandemie. 

Daardoor dreigden heel wat vrijwilligers volgend jaar snel aan hun maximale vergoedingsplafond te raken. Daar is nu een mouw aan gepast.

VS heffen reisbeperkingen op voor acht Afrikaanse landen

De Verenigde Staten zullen op 31 december de inreisbeperkingen voor reizigers uit acht Afrikaanse landen opheffen. Dat maakt het Witte Huis bekend. De beperkingen waren oorspronkelijk ingevoerd om de verspreiding van de omikronvariant af te remmen.

Momenteel is het nog verboden voor inwoners van Zuid-Afrika, Botswana, Zimbabwe, Namibië, Lesotho, Swaziland, Mozambique en Malawi om naar de VS te reizen. Vanaf 31 december vervallen de reisbeperkingen.

De beslissing komt niet als een verrassing. De Amerikaanse president Joe Biden had enkele dagen geleden al gezegd dat hij de kwestie zou bekijken. De beperkingen waren oorspronkelijk ingevoerd om tijd te winnen voordat de omikronvariant zich in de VS verspreidde, maar volgens Biden is dat al lang gebeurd.

Daling van aantal coronagevallen in Nederland zet door

Het aantal coronabesmettingen in Nederland neemt nog steeds af. De daling stokte woensdag even toen het gemiddelde aantal positieve tests vrijwel gelijk bleef. Maar sinds donderdag gaat de afname verder.

Afgelopen zeven dagen kwamen er bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gemiddeld 12.688 nieuwe coronabesmettingen per dag binnen. Aan het begin van deze week, op maandag, lag dat aantal nog op gemiddeld 14.022 positieve testuitslagen per dag.

Het RIVM kreeg in de afgelopen dag bericht dat 41 mensen aan de gevolgen van hun coronabesmetting zijn gestorven. Dat hun overlijden nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze in de afgelopen 24 uur zijn gestorven.

Meest gelezen