Copyright stad Ninove

Na Zottegem, Ronse en Aalst, annuleert nu ook Ninove het carnaval

Het carnaval in Ninove dat normaal begin maart zou plaatsvinden, is geannuleerd. Ninove trekt jaarlijks zo'n 20.000 bezoekers, maar door de onzekerheid rond de omikron-variant van het coronavirus wil de stad geen risico's nemen en kiest ze voor een annulatie. Ninove bekijkt of financiële steun mogelijk is voor de carnavalsgroepen. Ook Lede schaft het carnaval af en eerder hebben ook Zottegem, Ronse en Aalst het carnaval geannuleerd. 

Het is een waterval aan annuleringen van carnaval in Oost-Vlanderen. Zottegem, de eerste stad die carnaval viert, normaal gezien in januari, was de eerste die annuleerde. Ronse annuleerde eerst de verkiezing van het Bommelspaar, en daarna ook de stoet. Deze week beslist Aalst dat de viering niet kon doorgaan en nu hebben ook Ninove en Lede beslist om het carnaval niet te vieren.

De beslissing om het carnaval van Ninove te annuleren is genomen in samenspraak met de carnavalsverenigingen, zegt burgemeester Tania De Jonghe (Open VLD). "Er komen 20.000 mensen naar de stad en je kan dat niet organiseren met beperkende maatregelen, carnaval is alles of niets."

Carnaval is alles of niets
Burgemeester Tania De Jonghe (Open Vld)

Een maand geleden had Ninove de mening van de carnavalisten gevraagd over een eventuele annulatie. "80 procent van de groepen is akkoord met een afgelasting. Een uitstel naar een latere datum zagen de groepen niet zitten, dus het volgende carnaval zal in 2023 zijn."

Financieel moeilijk voor carnavalisten

De carnavalisten hebben begrip voor de beslissing, weet de burgemeester, maar ze begrijpt dat er ook misnoegdheid is: "Het is al het tweede jaar na mekaar, dus voor de groepen begint het dramatisch te worden." Om de verbinding met de carnavalsgroepen niet te verliezen plant de stad een evenement in de zomer, maar wat dat wordt is nog niet duidelijk. 

Er wordt ook gekeken of er financiële steun mogelijk is. "We gaan ons met het schepencollege beraden of we steun kunnen voorzien, want de vaste kosten van de verenigingen lopen natuurlijk door. Het is de bedoeling dat we iets proberen te compenseren."

kasto80

Meest gelezen