Radio 2

Grote politieactie in Oostende: slechts 2 van de 21 gecontroleerde werven in orde

Deze week heeft de politie van Oostende 21 werven gecontroleerd. Slechts 2 daarvan waren volledig in orde. Maar liefst 8 werven ontvingen een proces-verbaal omdat ze niet in orde waren met de wetgeving rond signalisatie. Bij een andere groep waren de werken of ten einde of nog niet aangevat. De rest kreeg een waarschuwing.

Vaak is er voor voetgangers, (brom)fietsers en rolstoelgebruikers geen duidelijke of veilige omleiding voorzien rond de werf. De politie is al een tijdje bezig met die acties en gaat de hardleerse aannemers dan ook strenger aanpakken, zegt korpschef Philip Caestecker: "Er staan sowieso boetes tegenover, maar dat lost natuurlijk niet alles op. Je kunt aannemers wel onder druk zetten door boetes uit te schrijven, maar in geval van nood gaan wij nog een stap verder en dan leggen wij de werken stil. In uiterste nood kunnen wij zelf signalisatie laten plaatsen of dingen wegnemen van de werf op kosten van de aannemer."

Dweilen met de kraan open

"Jammer genoeg is het soms dweilen met de kraan open", geeft eerste inspecteur Dennis Dumalin van de verkeersdienst aan. "We zijn gestart in september vorig jaar met sensibilisering en het geven van waarschuwingen. Sindsdien organiseren we regelmatig gerichte controles en gaan we vaak langs om de verkeersveiligheid op het openbaar domein te bekijken."

Volgens korpschef Caestecker is er nog een hele weg af te leggen. "Vooral de vergunningen worden vaak niet goed nageleefd. Het lijkt allemaal oké op het eerste gezicht, maar als wij in detail gaan treden, dan blijkt dat de veiligheid van de fietser absoluut niet gegarandeerd wordt. Er zijn zelfs werken die helemaal niet in orde zijn met de voorschriften en die zwaar in de fout gaan. Dat zijn er jammergenoeg te veel."

Meest gelezen