Ham en Tessenderlo hebben nog 45 inwoners nodig voor 3 miljoen euro extra subsidies: "Het gaat niet lukken"

De gemeenten Ham en Tessenderlo hebben nog 45 inwoners nodig voor het einde van het jaar. Dan hebben ze samen 30.000 inwoners en hebben ze recht op 12 miljoen euro aan Vlaamse subsidies bij hun fusie, in plaats van 9 miljoen. Dat schrijft Het Belang van Limburg vandaag. Maar burgemeester van Ham Marc Heselmans (CD&V) vreest dat het niet gaat lukken.

"Op 31 december wordt er afgeklopt hoeveel inwoners we hebben bij de fusie", zegt burgemeester Marc Heselmans. "Als je 30.000 inwoners hebt, dan krijg je 12 miljoen euro aan subsidies van de Vlaamse overheid, maar als je er net minder hebt, zoals bij ons nu, dan is dat 9 miljoen euro."

De burgemeester zet daarom de troeven van beide gemeenten in de verf: "Het zijn twee dynamische gemeenten in West-Limburg waar wonen, werken en ontspannen perfect te combineren zijn. Er is veel groen, er is industrie om te werken en er is nog veel plaats om te komen wonen."

Geen uitstel

De kans dat het nog gaat lukken voor het einde van het jaar is klein: "We hebben geprobeerd om politiek wat uitstel te krijgen, maar de overheid is onverbiddelijk. 31 december is de einddatum en er worden geen uitzonderingen toegestaan." 

Ik ben zelfs bereid om mee te komen verhuizen, maar ik vrees dat het niet gaat lukken
Marc Heselmans, burgemeester Ham

Het is een behoorlijke frustratie dat het niet gaat lukken. "Met Kerstmis weet je nooit, ik ben zelfs bereid om mee te komen verhuizen, maar ik vrees dat het niet gaat lukken", besluit de burgemeester.

Ondertussen wordt de fusie tussen Ham en Tessenderlo verder uitgewerkt, maar een nieuwe naam is nog niet gevonden: "Er zijn al enkele suggesties, maar als het moment daar is, gaan we waarschijnlijk een wedstrijd organiseren waarbij de inwoners mee kunnen stemmen."

Burgemeester Marc Heselmans

Meest gelezen