Het reliëf op de Lingnan Universiteit toont Chinese tanks die het studentenprotest neerslaan.

Ook andere universiteiten in Hongkong verwijderen monumenten voor bloedbad op Tiananmenplein in 1989

Vannacht zijn opnieuw twee monumenten voor de herdenking van het bloedbad op het Tiananmenplein in Peking verdwenen in universiteiten in Hongkong. Gisteren was dat ook al het geval. Blijkbaar wil het communistische regime in Peking nu ook in Hongkong de herinnering aan het neerslaan van het studentenprotest in 1989 wegwissen.

Vanmorgen bleek plots dat de "Godin van de Democratie" verdwenen was op de campus van de Chinese Universiteit van Hongkong (CUHK). Dat standbeeld was een kopie van een beeld dat in de lente van 1989 door de protesterende studenten was opgericht op het Tiananmenplein in de Chinese hoofdstad Peking. (Lees verder onder de foto).

De "Godin van de Democratie" op de Chinese Universiteit van Hongkong voor de verwijdering. Foto: WiNG.

Nog vannacht is een reliëf verwijderd op de Lingnan Universiteit, een ander bekend instituut voor hoger onderwijs in Hongkong. Ook dat reliëf herinnerde aan het bloedbad en toonde tanks die mensen vermorzelen. Gisteren liet de Universiteit van Hongkong als eerste een groot herdenkingsmonument voor Tiananmen van een Deense kunstenaar weghalen.

De top van de universiteiten geeft toe dat de monumenten op hun bevel weggehaald zijn. Er worden daarvoor argumenten aangehaald als "veiligheidsvoorschriften", "geplaatst zonder toestemming" of "gebrek aan onderhoud". Niemand twijfelt er echter aan dat die monumenten zijn weggenomen onder druk van het communistische regime in China dat nu ook zijn stempel wil drukken op het vrijere Hongkong.

Vrijheden van Hongkong worden weggebeiteld

Tot voor kort was Hongkong de enige plaats in China waar het bloedbad van juni 1989 op het Tiananmenplein openlijk herdacht kon worden. Dat gebeurde doorgaans zelfs massaal met jaarlijkse wakes. De voorbije twee jaar werd dat evenwel verboden door de regering van Hongkong, officieel omdat samenscholingen gevaarlijk zijn in coronatijden. De wakes vonden op kleine schaal toch plaats, maar deelnemers -zoals zakenman en dissident Jimmy Lai- kregen daarop celstraffen. (Lees verder onder de foto).

De "Pilaar van de Schande" van de Deense kunstenaar Jens Galschiot op de Universiteit van Hongkong.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Twee andere gebeurtenissen hebben de bij de overdracht van Hongkong in 1997 beloofde vrijheden echter totaal uitgehold. Zo was er de nieuwe strenge "veiligheidswet" die het Chinese regime heeft opgelegd aan de voormalige Britse kroonkolonie en die alle kritiek vrijwel onmogelijk maakt. Onlangs werd ook de kieswet in Hongkong zodanig gewijzigd dat enkel "patriotten" zich kandidaat kunnen stellen voor het lokale parlement. In de praktijk wil dat zeggen "mensen die het regime in Peking genegen zijn" of die ten minste doen alsof.

Hoeveel doden vielen er op Tiananmen?

Inzet van de huidige "beeldenstorm" in Hongkong is het in bloed smoren van het studentenprotest in de Chinese hoofdstad Peking op 4 juni 1989.  De maanden tevoren hadden Chinese studenten -maar daarna ook gewone burgers- dat centrale plein in Peking ingenomen om politieke hervormingen en meer vrijheid te eisen. 

Het communistische regime wist zich aanvankelijk geen raad met dat in China erg ongewone volksprotest en liet het aanvankelijk gebeuren. In de nacht van 4 op 5 juni 1989 werd het protest echter neergeslagen door tanks en pantserwagens. Officieel vielen er 200 doden, maar volgens andere bronnen zou dat in de duizenden gelopen zijn. De repressie is nog altijd onbespreekbaar in communistisch China en blijkbaar wordt dat nu ook zo in Hongkong.  

Het erg iconische beeld van de "tankman" met boodschappen die in juni 1989 Chinese tanks wou tegenhouden.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen