Omikron wellicht dominante variant tijdens kerstweekend: "Ziekteverloop lijkt wel milder"

De omikronvariant van het coronavirus wordt tijdens het kerstweekend dominant. Dat meldt viroloog Steven Van Gucht op de wekelijkse coronapersconferentie. Momenteel is omikron goed voor zowat 41 procent van de besmettingen, een week geleden was dat nog 6 procent. "De aflossing van delta door omikron komt eraan", zegt Van Gucht.

Eerst het goede nieuws: alle coronacijfers dalen. "De vierde coronagolf neemt nog steeds snel af", zegt Van Gucht. "De besmettingen en ziekenhuisopnames dalen en ook de belasting op intensieve zorg neemt af, weliswaar met een vertraging. We hopen onder de 500 bedden uit te komen tegen begin volgend jaar."

Lees voort onder de grafieken:

Maar daar staat tegenover dat de besmettelijkere omikronvariant op sneltempo de dominante coronavariant aan het worden is. "Momenteel is dat al 41 procent van de besmettingen, een week eerder was dat nog maar 6 procent", zegt de Sciensano-viroloog. "De aflossing van delta door omikron komt eraan. Dit kan leiden tot een nieuwe stijging van besmettingen en later ook ziekenhuisopnames."

De precieze impact van de omikrongolf is volgens Van Gucht afhankelijk van de boostercampagne, de opvolging van de maatregelen en het ziekteverloop van omikron. "En dat lijkt milder. Uit voorlopige gegevens uit het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Zuid-Afrika lijkt de kans lager op ziekenhuisopnames dan met delta", aldus Van Gucht.

Omikron lijkt voorlopig milder dan delta

Van Gucht benadrukt dat er nog veel onzekerheid is over de cijfers en het dus te vroeg is voor hoera-stemming. "De studies lopen uiteen van 30 tot 80 procent minder kans om in het ziekenhuis te belanden", zegt hij. "Als we een doorsnee nemen, hebben we 50 procent minder kans op een ziekenhuisopname."

Omikron kan volgens Van Gucht vaker een besmetting veroorzaken bij wie gevaccineerd is of hersteld is door een eerdere besmetting. "Dat kan het relatief mildere verloop helpen verklaren", legt hij uit. "De meeste besmettingen gebeuren nu bij jongere mensen: twintigers en dertigers. Nog af te wachten wat dat zal geven bij de oudere bevolking."

Meest gelezen