Russische soldaten tijdens oefeningen nabij de grens met Oekraïne.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Rusland is boos op Oekraïne na "aanval met molotovcocktail tegen Russisch consulaat in Lviv"

De Russische regering eist tekst en uitleg van Oekraïne na een incident bij het Russisch consulaat in de Oekraïense stad Lviv. Daar zou een molotovcocktail zijn gegooid naar het consulaat. De relaties tussen beide buurlanden zijn al erg gespannen nu Rusland meer dan 100.000 militairen heeft samengetrokken langs de grens met Oekraïne.

Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken is vanavond een molotovcocktail gegooid naar het consulaat in de westelijke Oekraïense stad Lviv (Lvov in het Russisch). Moskou heeft meteen de Oekraïense ambassadeur op het matje geroepen en eist verontschuldigingen.

De Oekraïense politie is een onderzoek geopend en spreekt over "hooliganisme". Meer details over het incident ontbreken voorlopig.

Nu lijkt het niet meteen een grootschalig incident, maar in de huidige erg gespannen relaties tussen Moskou en Kiev is niet veel nodig om in een conflict te belanden. De voorbije weken zou Rusland 175.000 militairen hebben samengetrokken langs de grens met Oekraïne en er wordt gevreesd dat Moskou een invasie plant van dat land. Het Westen heeft daar al fors tegen gewaarschuwd al is het weinig waarschijnlijk dat de NAVO of Europese landen direct betrokken zouden raken bij een conflict.

Wel zou een Russische invasie in Oekraïne de toch al erg slechte relaties met het Westen volledig kunnen doen ontsporen. Rusland heeft enkele jaren geleden al het Oekraïense schiereiland Krim in het zuiden bezet en steunt pro-Russische rebellen in het oosten van dat land. 

Net vandaag heeft de Russische president Vladimir Poetin aangekondigd dat zijn land een "succesvolle proef" heeft gehouden met verschillende hypersonische raketten van het type Zircon. Meer details ontbreken nog, maar wellicht past de test in het huidige opbod tussen oost en west.

Hypersonische raketten vliegen tal van keren sneller dan het geluid en zijn dus erg moeilijk of onmogelijk te onderscheppen. Ook de Verenigde Staten, China en andere landen werken aan dat soort nieuwe wapens. De VS zou die over twee jaar in dienst nemen in het leger en de marine.

Meest gelezen