Radio 2

Schepen uit Houthulst betrapt 2 dieven in kasteel de Groote

In Houthulst heeft schepen Erik Verbeure (CD&V) 2 zwervers op heterdaad betrapt op diefstal van spullen uit kasteel de Groote. Dat gebeurde nadat hij een tip had gekregen van 2 vissers over een "sluikstort". De dieven zijn opgepakt. 

Schepen Erik Verbeure (CD&V), bevoegd voor afvalbeleid, kreeg een tip van 2 vissers. Manuel (met rode trui) en Ronny (midden op de foto) vertelden dat er een sluikstort lag aan het verlaten kasteeldomein. Toen hij ter plaatse kwam, bleek al snel dat het ging om gestolen spullen uit het kasteel. De politie werd verwittigd, maar nog voor die ter plaatse was, kwamen een man en vrouw uit het struikgewas tevoorschijn. Die bekenden de diefstal al snel tegenover de schepen en konden even later opgepakt worden door de politie.

Ik had ergens wel compassie met hen

Erik Verbeure, schepen en dievenvanger

De schepen heeft medelijden met de dieven. "Mijn gevoel zegt dat het gaat om mensen die op zoek zijn naar huisvesting, naar warmte, eten en een beetje geld. Ik had ergens wel compassie, maar ik moest mijn sentiment onderdrukken om gerechtigheid te laten geschieden."

Radio 2

Het duo zal in maart voor de rechter verschijnen. Het gaat om een man van 32 en een vrouw van 34 uit Wallonië. De bestelwagen, waarmee ze reden, is in beslag genomen. 

Eerder vandalisme in kasteel

Het is lang niet de eerste keer dat het kasteel de Groote, gebouwd in Engelse stijl door Jan-Pieter Cassiers in 1848, ongewenst bezoek krijgt. Nadat het zwaar beschadigd uit de Eerste Wereldoorlog kwam, werd het heropgebouwd en later genoemd naar burgemeester Eugène de Groote. In juni 2019 richtten tieners nog een ravage aan in het kasteel, onder meer door het gooien van bijlen in schilderijen. Ook krakers vertoefden al op het domein. Het kasteel en domein zijn nu eigendom van de erfgenamen van de Groote: de Engelse familie White.  

Meest gelezen