Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Autoproducent Tesla schakelt de mogelijkheid uit om spelletjes te spelen tijdens het autorijden

Autofabrikant Tesla zal zijn software updaten om te voorkomen dat bestuurders of passagiers videogames kunnen spelen op het interne systeem van de wagen terwijl het voertuig in beweging is. Dat meldt de Amerikaanse National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA). Het agentschap had woensdag, na een klacht van een chauffeur, een onderzoek geopend om na te gaan in hoeverre bestuurders worden afgeleid door de "Passenger Play"-toepassing van Tesla.

Een dag nadat de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) een voorlopige evaluatie van Tesla's "Passenger Play" had geopend, kondigt Tesla aan dat het de functionaliteit al aan het veranderen was. Dat laat een woordvoerder van de NHTSA weten aan persagentschap AFP. "In een nieuwe software-update wordt "Passenger Play" vergrendeld en onbruikbaar wanneer het voertuig in beweging is", voegt de woordvoerder eraan toe. 

Bij Tesla zelf wilde voorlopig niemand reageren op het nieuws. In totaal waren zo'n 580.000 Tesla-wagens, verkocht tussen 2017 and 2022, betrokken bij het veiligheidsonderzoek. De auto's zijn uitgerust met een "Passenger Play"-functionaliteit, waarmee videogames kunnen worden gespeeld, zelfs als het voertuig in beweging is. Het lijkt erop dat Tesla niet wil wachten op de resultaten van het onderzoek en voor de vlucht vooruit kiest.

Nieuwe toepassing

Het NHTSA-onderzoek werd geopend na een klacht van een Tesla-chauffeur. In augustus zag Vince Patton, een gepensioneerde Amerikaanse journalist een filmpje op Youtube waarin een "Tesla-fanboy" toonde hoe je spelletjes kon spelen in een rijdende wagen. "Ik was volledig verontwaardigd, dat is zo ontzettend gevaarlijk", aldus Patton. 

De man vroeg zich af hoe het komt dat een autofabrikant toepassingen mag installeren die duidelijk impact hebben op de concentratie van de bestuurder en die ook nog eens tweederde van het scherm beslaan die de bestuurder nodig heeft om alle informatie over zijn voertuig te hebben. "Omdat er geen manier was om Tesla zelf te contacteren hierover, diende ik een klacht in", besluit Patton.

Bekijk hier hoe Vince Patton spelletjes speelt in een Tesla-wagen, terwijl hij enkele rondjes rijdt op een gesloten circuit:

Videospeler inladen...

"Deze optie leidt de bestuurder waarschijnlijk af en verhoogt het risico op een ongeval", waarschuwde de NHTSA. Het bureau geeft aan dat de mogelijkheid om tijdens het rijden te spelen pas sinds december 2020 wordt aangeboden in uitgeruste modellen. Voorheen was de functie enkel beschikbaar als de auto stilstond. 

Stijgend aantal verkeersdoden in de VS

Afgeleide bestuurders zijn een van de hoofdoorzaken waarom het aantal verkeersdoden in de Verenigde Staten stijgt. Dat schrijft de Amerikaanse krant The New York Times. Volgens schattingen van het Amerikaanse Department of Transportation kwamen in de eerste zes maanden van dit jaar 20.160 mensen om het leven bij verkeersongevallen. Dat is het hoogste aantal sinds 2006, aldus The New York Times. Een onoplettende of afgeleide bestuurder zou in 10 procent van de gevallen aan de oorzaak van het ongeval liggen. 

Veiligheidsexperts zijn echter van mening dat het werkelijke aandeel van afgeleide bestuurders bij verkeersongevallen veel hoger is. "Afleiding wordt bij crashonderzoeken vaak over het hoofd gezien, men heeft het soms te snel over andere zaken als roekeloos rijgedrag", aldus Steve Kiefer, van General Motors in The New York Times. Volgens Kiefer zou het werkelijke aandeel eerder rond de vijftig procent liggen.

Meest gelezen