Toestellen die de lucht verversen en ontsmetten in de leraarskamer bewijzen hun nut in Tongeren

De secundaire school Viio in Tongeren heeft de afgelopen maanden deelgenomen aan een proefproject om de leraarskamer virusvrij te houden. Daarvoor werden twee toestellen voor luchtzuivering en -ontsmetting ingeschakeld en de resultaten zijn goed.

Sinds de uitbraak van de pandemie is al gezocht naar en geëxperimenteerd met verschillende technieken om de lucht in lokalen te zuiveren om zo de verspreiding van het virus af te remmen. Zo werden vier maanden geleden in de middelbare school Viio in Tongeren twee toestellen geplaatst in de leraarskamer: één dat de lucht zuivert en één dat de lucht desinfecteert met een soort ultraviolette straling. 

Zuiverder lucht

Na vier maanden blijken de resultaten hoopgevend. "Metingen van CO2, fijn stof en vluchtige stoffen geven aan dat de maatregelen die we treffen op het vlak van ventilatie en beperkte capaciteit werken en dat ook de toestellen die er staan, hun werk doen. We hebben dat vastgesteld door de toestellen tijdelijk uit te schakelen en dan stellen we andere waarden vast", legt directeur Guy Voets uit.

Nog te vroeg voor beslissing

De toestellen installeren, is niet zo moeilijk, ze kunnen vrij goed geïntegreerd worden in een lokaal. "De kostprijs is op dit moment nog geen issue omdat we in een proefproject betrokken zijn, maar ik heb me laten vertellen dat ze betaalbaar zijn. Vergeet niet dat ventileren ook geld kost op het vlak verwarming en klimaat. Nu staan ze in de leraarskamer maar er zullen er ook ergens in een klaslokaal geïnstalleerd worden om te kijken wat daar de resultaten zijn, maar dat zal wellicht in een andere school gebeuren. Ondertussen gaat het proefproject in de leraarskamers van het Viio wel nog door, om te evalueren na één jaar", aldus directeur Guy Voets. Die voegt er nog aan toe dat het te vroeg is om een beslissing te nemen over de permanente plaatsing van zulke toestellen, want de budgetten zijn hoe dan ook groter dan voor de aankoop van bijvoorbeeld een CO2-meter.

Meest gelezen