afbeelding ter illustratie

Vier plofkrakers veroordeeld voor plofkraken in Kinrooi, Bree en Hamont-Achel

De Hasseltse correctionele rechtbank heeft 4 mannen veroordeeld voor het plegen van verschillende plofkraken in 2019, waaronder 3 in Limburg. Ze schoven telkens een platte schijf met explosieven in de automaat terwijl ze net geld hadden afgehaald. De bendeleider is veroordeeld tot 10 jaar cel. 

De vier plofkrakers probeerden in 2019 uit vijf verschillende geldautomaten geld te stelen. Op enkele weken tijd sloegen ze onder andere toe in Kinrooi, Hamont-Achel, Bree, Wezet en Eupen. Ze gebruikten in Nederland eerst een bankkaart om geld op een rekening te storten, om die dan enkele uren later in België in een bankautomaat te steken om de schuif open te krijgen voor het inbrengen van een pizzaschijf met explosieven. In het BNP Paribas Fortis-filiaal in Hamont-Achel konden ze zo 153.000 euro meenemen. 

De laatste overval in Bree mislukte en de daders moesten door de knal hun auto achterlaten. Op die manier konden speurders hen via DNA opsporen. De hoofdverdachte zit in Duitsland al in de cel op verdenking van 13 plofkraken. Hij is nu veroordeeld tot 10 jaar cel, voor 5 plofkraken in ons land. Zijn handlangers kregen celstraffen van 7 en 8 jaar, maar een van hen is nog steeds voortvluchtig. 

De vier mannen moeten ook ruim 230.000 euro aan schadevergoedingen betalen. 

Meest gelezen