Radio 2

Vrienden van vermoorde Sharon Gruwez (22) uit Boezinge vinden troost in pups van haar hond

Enkele vrienden van Sharon Gruwez (22) uit Boezinge vinden al een jaar troost in de pups van haar trouwe viervoeter. Sinds ze in 2018 is vermoord, ondergaan haar vrienden een lijdensweg. Hondjes Benz, Sky, Sézar en Schari toveren toch een lach op hun gezicht. "Zoals alleen Sharon dat kon."

Het gaat niet zo goed met vader James Gruwez, de papa van Sharon. "Het is een opluchting dat haar moordenaar nu in de gevangenis zit. Maar ik had gehoopt dat ik me na het proces beter zou voelen. Maar het gaat niet beter, slechter zelfs: ik heb opnieuw veel last van stress. Ik heb mijn kind, een deel van mezelf, verloren."

Radio 2

Benz, de bordercollie van Sharon, is er wel nog. "In 2016 wou Sharon een hond. Ik zei "nee", maar van zodra hij er was, zag ik hem graag", vervolgt James. "Haar huisdier is het enige levend deel van Sharon dat nog bij ons is. Ik heb er veel aan, want Benz is altijd blij en doet me denken aan haar. Hij komt heel spontaan uit de hoek en doet dingen die je niet verwacht. Hij is leuk, speels en wordt door iedereen graag gezien, zoals Sharon. We lieten Benz dekken, omdat haar vrienden een pup wensten. Ze wilden ook een herinnering, iets van Sharon."

Radio 2

Ik ben blij dat ik Sézar heb, omdat Sharon op die manier nog een beetje bij mij is

Heleen Annoot, baasje van Sézar

"Ik wou nooit een hond, tenzij die van Benz kwam", zegt Heleen Annoot (34), buurvrouw en vriendin van  Sharon en James, en mama van Gilles (8) en René (5). "Een jaar geleden was het zo ver. De pups kregen de eerste letter van de voornaam van Sharon. De onze heet Sézar. Zo’n hond is een uitdaging, precies een extra kindje. Maar ik ben blij dat ik hem heb, omdat Sharon op die manier nog een beetje bij mij is. En hij troost altijd en onvoorwaardelijk. Zoals Sharon is Sézar content, lief en een spring-in-’t-veld. Hij heeft ook ruimte en beweging nodig. Dan ga ik wel eens wandelen met Noa en haar pup, en halen we herinneringen op."

Radio 2

Ook Noa Dehaene (24) uit Poperinge denkt er zo over: "Sharon was mijn beste vriendin, we zagen elkaar bijna elke dag. Op 30 december wordt Sky 1 jaar. Door hem heb ik het gevoel dat ze nog altijd bij mij is. Hij is de belangrijkste vorm van troost, want het besef dat ze niet terugkomt, blijft moeilijk. Sky brengt mij altijd aan het lachen en heeft een eigen karakter. Dat had Sharon ook. Ze was een meisje met een heel groot hart, dat er altijd voor je was en je altijd goedgezind kon maken, gelijk wanneer en hoe slecht ze zich zelf ook voelde."

Sky brengt mij altijd aan het lachen en heeft een eigen karakter. Dat had Sharon ook

Noa Dehaene, baasje van Sky
Radio 2

De derde pup ging naar Ruben Pattyn (40) en zijn zoon Maxim (11) uit Vlamertinge. "We leerden Sharon kennen door de vriendschap met haar vader en onze gemeenschappelijke passie voor de rally. Sharon was een droommeisje. Als kerstcadeau kreeg we vorig jaar een pup van Benz. We hebben haar Schari genoemd.  Ze lijkt op Benz, en Benz is zoals Sharon hem geleerd heeft: joviaal en vriendelijk. Zo baasje, zo hond."

Radio 2

Meest gelezen