Politie van Brussel zal bioscopen die morgen openblijven niet controleren: "We hebben geen tijd"

De agenten van de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene zullen morgen geen systematische controle uitvoeren op de bioscopen die beslist hebben om wel open te blijven. Dat wordt bevestigd aan persagentschap Belga. Artistiek directeur van KVS, Michael De Cock, vindt het "de evidentie zelve dat dit geen prioriteit is voor de politie".

In Brussel hebben de bioscopen Cinema Galeries, Kinograph, Cinema Palace en Vendôme beslist om de maatregelen die het Overlegcomité heeft opgelegd te negeren. Om de verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus af te remmen, hebben de regeringen eerder deze week beslist dat onder meer cinema's moeten sluiten vanaf morgen.

Zelfs een kind begrijpt dat deze maatregelen ridicuul zijn

Michael De Cock, artistiek directeur KVS

Op zondag 26 december - morgen dus - sluiten zij hun deuren niet en blijven ze films spelen, mét publiek in de zalen. De vraag is of er controle zal volgen door de politie en of cinema-uitbaters en bezoekers gecontroleerd en beboet zullen worden. Dat zal dus niet systematisch het geval zijn. "Wij hebben geen tijd om de bioscopen te controleren", zegt woordvoerster van politie Brussel Hoofdstad Elsene Ilse Van de keere. "We moeten ook al de betoging van de cultuursector in goede banen leiden", voegt ze nog toe.

De Brusselse bioscopen die open blijven, leggen de beslissing van het Overlegcomité naast zich neer, omdat ze vinden dat ze al genoeg bewezen hebben dat de zalen veilig zijn voor het publiek en de werknemers.

Onze correspondent Koen Wauters sprak met het personeel van Kinepolis: "We zijn teleurgesteld, want in onze zalen was er nog steeds een afstand tussen elke bubbel".

Videospeler inladen...

"Veel volk verwacht"

Michael De Cock, artistiek directeur van theaterzaal KVS, zegt dat op cultureel vlak Brussel morgen een "bruisende stad" zal zijn, al is het vooral uit protest. "Op de Kunstberg is er een statische betoging , daar komen duizende cultuurminnaars en actoren uit de sector naartoe (...) De cultuur sluiten is tegen het advies in van de virologen, en ook binnen als buiten de regering is er kritiek op. Niemand kan dit uitleggen", aldus De Cock.

We moeten ook al de betoging van de cultuursector in goede banen leiden (...) We hebben geen tijd

Ilse Van de keere

KVS is zelf gesloten tijdens de vakantie, maar De Cock juicht toe dat bioscopen zoals Palace gewoon openblijven. "Ik snap ook dat het geen prioriteit is om daar op te controleren voor de politie. Dat is de evidentie zelve. Het is een foute maatregel, het herleiden naar 200 mensen was al onnozel."

"In een theater zit je op afstand, met mondmasker, in een geventileerde ruimte en ben je gecontroleerd op vaccinatie", benadrukt De Cock. "Ondertussen zitten veel mensen aan de overkant samen op cafe, zonder mondmasker en met minder ventilatie. Zelfs een kind begrijpt dat dit ridicuul is."

Meest gelezen