De kickbokskampioen uit Luik die niet in corona geloofde: Fred "The undertaker" Sinistra (41) is overleden

De Luikse kickbokser Fred Sinistra (41), die meermaals Belgisch, Europees en wereldkampioen werd, is overleden. Eind november was hij in het ziekenhuis opgenomen op intensieve zorg met een coronabesmetting, maar ging hij op eigen initiatief snel weer naar huis. Volgens Franstalige media was Sinistra een ontkenner van de coronapandemie en zou hij "COVID-19" nooit hebben willen uitspreken.

Fred "The undertaker" Sinistra uit Luik staat in de vechtsportwereld bekend als een grote kampioen. Hij werd meerdere keren Belgisch, Europees en wereldkampioen kickboksen. Op donderdag 16 december werd zijn dood bekendgemaakt op zijn sociale media, wat een schokgolf teweegbracht. Vorige week vrijdag was er een groots eerbetoon door mensen uit de bokswereld in Luik, afgelopen dinsdag is hij begraven.

Details over de exacte omstandigheden van zijn dood zijn er niet. Wel werd Sinistra eind november op de afdeling intensieve zorg van het universitair ziekenhuis in Luik opgenomen met wat naar alle waarschijnlijkheid COVID-19 was. "Naar alle waarschijnlijkheid", want volgens Franstalige media was Sinistra een ontkenner van de coronapandemie. Naar verluidt zou hij zelfs het begrip "COVID-19" nooit hebben willen uitspreken.

In berichten die Sinistra op sociale media postte na zijn ziekenhuisopname, wordt alleszins met geen woord gerept over corona. "Ik moet helaas een bokskamp in de Franse stad Nîmes op 4 december annuleren. Ik walg ervan, maar ik leef nog dankzij mijn vrouw en mijn coach. Mijn longen worden aangevallen door veel ziektes. De ontstekingswaarden liggen op 165, terwijl het tussen 0 en 5 moet zijn", schreef hij cryptisch.

Gedwongen om naar het ziekenhuis te gaan

Coach Osman Yigin vertelde aan Franstalige media dat hij Sinistra gedwongen had om naar het ziekenhuis te gaan. "Ik heb hem gezegd dat ik hem niet meer wilde trainen als hij niet naar het ziekenhuis zou gaan", klonk het na Sinistra's overlijden.

Sinistra volgde het gebod van zijn coach op, maar bleef niet lang in het ziekenhuis. Hij wilde na enkele dagen terug naar huis en liet zich op eigen initiatief uit het ziekenhuis ontslaan. Thuis zou hij zich volgens Franstalige media beholpen hebben met een zuurstoffles. Zijn laatste bericht dateert van 13 december. "Voor iedereen die mij al jaren steunt, vooral voor deze laatste beproeving waar ik echt de dood heb gezien, dank u uit de grond van mijn hart", is het slot van zijn lange boodschap. Sinistra overleed op 15 december.

"Mijn man is niet overleden aan COVID-19"

Twee dagen geleden schreef de vrouw van Sinistra een lang en emotioneel bericht op zijn sociale media, waarin ze met klem tegenspreekt dat haar man overleden is aan COVID-19. "Hij zou nooit geaccepteerd hebben dat wat er met hem gebeurd is, werd gebruikt om angst te verspreiden en vaccinatie te promoten." (...) "Ik maak er een erezaak van en ik zal tot het einde strijden om de waarheid te herstellen en zijn naam te zuiveren van al die laster, zowel over zijn familie als over zijn overlijden." Volgend jaar zou er volgens de echtgenote een film over het leven van Sinistra uitkomen.

Meest gelezen