Videospeler inladen...

"Let's go Brandon": VS-president Joe Biden slikt belediging tijdens kersttelefoontje, waar slaat het op?

Joe Biden is enigszins in verlegenheid gebracht tijdens de telefoongesprekjes die de Amerikaanse president naar jaarlijkse traditie met Kerstmis voert. In een van die gesprekjes sprak de vader van een gezin "Let's go, Brandon" uit. Een ogenschijnlijk onschuldige zin, maar onder tegenstanders is het codetaal voor een grove belediging aan het adres van Biden.

Zoals elk jaar met Kerstmis nemen de Amerikaanse president en zijn gezin telefoontjes aan van bellers die op zoek zijn naar de whereabouts van de kerstman. NORAD, de militaire organisatie die waakt over het luchtruim van de VS en Canada, monitort namelijk de route die de kerstman aflegt voor het uitdelen van miljarden cadeautjes wereldwijd.

Dit jaar was dat niet anders. En voor het eerst konden president Joe Biden en zijn vrouw Jill de honneurs waarnemen. Vanuit het Witte Huis beantwoordden ze telefoontjes van kinderen die een boodschap hebben voor de kerstman. In een van die gesprekjes spraken ze met een gezin met vier kinderen uit de staat Oregon: Griffin (11), Piper (4), Hunter (3) en Penelope (2), en hun vader Jared.

Het gesprekje met de vader verliep heel gemoedelijk.   

Joe Biden: "Ik neem aan dat u de vader bent?"

Jared: "Hallo. Ja, meneer."

Joe Biden: "Oké, papa, wat wilt u voor Kerstmis?"

Jared (lachend): "Misschien een rustige nacht."

Joe Biden: "Weet u, papa, wij hebben ook een Hunter. Onze zoon heet Hunter en onze kleinzoon ook."

Jared: "Dat wist ik niet. Dat is cool."

BEKIJK - Het bewuste telefoongesprek dat Biden enigszins in verlegenheid bracht:

Videospeler inladen...

En zo kabbelde het gesprek een beetje voort. Biden polste bij elk van de kinderen wat ze van de kerstman zouden willen krijgen. Griffin koos voor een piano ("Ik ging eigenlijk zeggen dat hij een paar bomen moest omhakken om een piano te krijgen", kwam papa Jared al lachend tussenbeide), Hunter een Nintendo Switch en Piper een Barbie.

Een vrolijke Biden herinnerde de kinderen eraan dat ze zeker om 21 uur in hun bed moesten liggen, want anders zou het wel eens kunnen dat de kerstman niet zou opdagen. Biden sloot het gesprekje af met: "Ik hoop dat jullie een wonderlijke Kerstmis beleven."

Waarop Jared antwoordde: "Ik hoop dat jullie ook een wonderlijke Kerstmis beleven. Vrolijk kerstfeest en let's go, Brandon."

Biden antwoordde: "Let's go, Brandon. Daar ben ik het mee eens." Hij vroeg nog of het gezin thuis in Oregon was, en waar het precies woonde, maar er volgde geen reactie meer. "Ik denk dat we hem kwijt zijn."

"Let's go, Brandon?"

"Let's go Brandon", waar slaat dat eigenlijk op? Je zou het er niet meteen uit afleiden, maar het is een obscene belediging aan het adres van president Biden. Vooral bij rally's van conservatieven en tegenstanders van Biden wordt de leuze al eens luid gescandeerd.

De belediging vindt zijn oorsprong bij een Nascar-autorally begin oktober in de staat Alabama. Een journalist interviewde winnaar Brandon Brown, toen mensen uit het publiek plots een obscene belediging begonnen te scanderen. "F*** Joe Biden" was duidelijk te horen, een niet mis te verstane boodschap aan het adres van de president.

Was het nu per vergissing, of in een poging om de aandacht af te leiden van het obscene gevloek tijdens een live-uitzending op televisie? In ieder geval vertelde de journalist aan Brandon Brown dat het publiek hem aan het toejuichen was met de kreet "Let's go, Brandon".

Die uitspraak uit het originele interview, dat je hieronder kan bekijken, is sindsdien een eigen leven gaan leiden.

Een middenvinger richting Biden én richting media

"Let's go, Brandon" was al meermaals te horen tijdens sportwedstrijden. De slogan verscheen op t-shirts, vlagjes en banners. Op accounts van sociale media die vooral populair zijn in rechtse kringen is de slogan een bron van inspiratie voor allerlei memes. Maar ook prominenten hebben "Let's go, Brandon" ontdekt. Ted Cruz, de rechts-Republikeinse senator van Texas, vermeldde de uitspraak onlangs op een conservatieve podcast en noemde het "een van de grappigste dingen die ik ooit heb gezien."

"Let's go, Brandon" is niet alleen een rechtstreekse belediging aan Biden, veel tegenstanders steken daarmee ook hun middenvinger op naar wat zij de vooringenomenheid van de mainstream media noemen. Op sportwedstrijden en politieke bijeenkomsten zijn steeds meer grove slogans richting Biden te horen, maar die worden door de media weggefilterd om het publiek niet te shockeren. "Let's go, Brandon" werd een terloopse manier om niet weggefilterd te worden, maar tegelijk toch de boodschap duidelijk te maken aan hen die "mee" zijn.

Vervelende situatie

Het is uit de reactie van president Biden tijdens het telefoontje niet meteen duidelijk of hij begrijpt wat Jared wil zeggen.

Het is overigens niet de eerste keer dat de traditionele kersttelefoontjes van de Amerikaanse president tot vervelende situaties leiden. In 2018 had toenmalig president Donald Trump aan een zevenjarig meisje gevraagd of ze nog altijd in de Kerstman geloofde. "Want op zeven jaar is dat op het randje, niet?"

Meest gelezen