La Palma
Europa Press 2021

Uitbarsting vulkaan op La Palma "officieel voorbij"

Op het Canarische eiland La Palma is de uitbarsting van de vulkaan-keten Cumbre Vieja "officieel beëindigd", dat hebben de lokale autoriteiten verklaard. Meer dan drie maanden lang was er intense vulkanische activiteit. 

"Vandaag kan het wetenschappelijk comité stellen dat de uitbarsting voorbij is", zei Julio Perez, directeur van Pevolca, het instituut dat de vulkanische activiteit op de Canarische Eilanden bijhoudt, op een persconferentie. De uitbarsting duurde uiteindelijk 85 dagen en 18 uur.

Videospeler inladen...
Julio Perez en team
Europa Press 2021

"Schade meer dan 900 miljoen euro"

De vulkaan op het Canarische eiland barstte op 19 september voor het eerst in vijftig jaar uit. Door de lava werden duizenden gebouwen en ook stukken landbouwgrond vernietigd. Meer dan 7.000 mensen werden geëvacueerd.

Ook konden mensen regelmatig hun huizen niet uit, wegens de giftige zwaveldampen die vrijkwamen. De schade van de uitbarsting wordt geschat op meer dan 900 miljoen euro. Het ging om de langste uitbarsting op het eiland sinds in 1500 is begonnen met de registratie ervan.

De vulkaanuitbarsting zorgde er ook voor dat het vliegverkeer naar La Palma op gezette tijdstippen onderbroken was.

La Palma
Europa Press 2021
Verlaten katten in Lap Palma
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved
La Palma
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved
Videospeler inladen...

Meest gelezen