© Zoonar.com/Bjorn Beheydt - creative.belgaimage.be

Mogelijk recordtemperaturen in laatste dagen van 2021: kwik kan komende week tot 15 graden klimmen

Vandaag is het nog een veeleer koude dag, maar komende week komen we in een heel ander scenario terecht. Dan wordt het mogelijk tot wel 15 graden warm. Als dat effectief gebeurt, zijn de laatste dagen van 2021 goed voor recordtemperaturen, bevestigt weerman Frank Deboosere.

"Komende week hoef je geen vliegtuig naar het zuiden van Spanje te nemen om zachte temperaturen te beleven": dat zegt weerman Frank Deboosere vandaag over het weer waarin we weldra terechtkomen. De komende dagen kan het tot wel 15 graden warm worden.

"Dat komt door een aanvoer van subtropische tot tropische lucht uit Afrika", zegt Deboosere. "We moeten eerst nog afwachten of het effectief tot 15 graden warm wordt, maar als dat het geval is, krijgen we in de laatste dagen van 2021 en de eerste van 2022 recordtemperaturen. Minstens sinds 1892 is het dan bij ons niet zo warm geweest deze tijd van het jaar."

BEKIJK - Het meest recente weerbericht:

Videospeler inladen...

Grijze kerst

Vandaag blijft het echter nog koud met temperaturen tot 1 graad bij de grens met Nederland, tot 2 à 3 graden in het centrum van België en tot 7 graden bij de grens met Frankrijk. De lucht is grijs met lokaal kans op een spatje regen of zelfs een vlok natte sneeuw. Geleidelijk wordt het overal droog. De Ardennen zijn vandaag nevelig.

Vanavond en in het eerste deel van de nacht kunnen lokaal enkele ijsplekken ontstaan in het noorden van het land door aanvriezende neerslag op de weg. In de provincies Antwerpen en Limburg geldt daarom code geel. Tegen de ochtend bereikt een regenzone het zuidwesten van België.

Meest gelezen