Archieffoto vluchtelingen op Egeïsche Zee
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved

Zeker 27 doden bij twee ongevallen met migrantenboten nabij Griekse eilanden

Nabij de Griekse eilanden zijn bij twee ongevallen met migrantenboten minstens 27 mensen om het leven gekomen. Dat heeft de lokale kustwacht gemeld. Het dodental kan oplopen want het is niet duidelijk hoeveel mensen op de boten zaten. Er konden 63 migranten en vluchtelingen gered worden. 

In de buurt van het eiland Paros, in de Egeïsche Zee, is gisteren een boot met migranten gekapseisd. Er werden 16 lichamen geborgen, onder wie een kind.

63 mensen konden gered worden, dat meldde de Griekse kustwacht. Het ongeluk gebeurde op zo'n 8 kilometer voor de kust van Paros. Volgens overlevenden waren er ongeveer tachtig mensen aan boord van de boot.  

Dodelijk ongeval bij eiland Antikythera

Enkele uren eerder haalde de kustwacht elf lichamen uit het water in de buurt van een eilandje, ten noorden van het eiland Antikythera, halverwege Kreta en het Griekse vasteland.

Het ging om opvarenden van een boot met een honderdtal vluchtelingen en migranten aan boord, die donderdag gestrand was op het eilandje. Zo’n 90 mensen, onder wie 27 kinderen, werd gisterochtend geëvacueerd.

De reddingsoperatie duurt voort omdat niet duidelijk is hoeveel mensen aan boord waren, zei een verantwoordelijke van de kustwacht nog. 

Eerder deze week dodelijke ongeval met bootvluchtelingen bij Folegandros

Ook enkele dagen eerder zijn er migranten en vluchtelingen omgekomen terwijl ze Europa probeerden te bereiken. Woensdag stierven minstens drie migranten toen een bootje zonk in de Egeïsche Zee, in de buurt van het eiland Folegandros.

Maar tientallen migranten die ook aan boord zaten, waren gisteren nog steeds vermist. Dertien mensen, vooral uit Irak maar ook afkomstig uit Syrië en Egypte, werden gered.

Archieffoto vluchtelingen Egeïsche Zee
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved

Duitse hulporganisatie Sea-Watch redt 180 bootvluchtelingen op Middellandse Zee

Ook de vrijwilligers van de Duitse hulporganisatie Sea-Watch hebben op de Middellandse Zee in de nacht van vrijdag op zaterdag migranten op een bood aangetroffen, ze hebben zo'n 180 mensen gered. De crew van Sea-Watch 3 was vrijdag in haar operationele gebied in het centrum van de Middellandse Zee aangekomen en niet veel later gestart met het redden van de eerste schipbreukelingen in de internationale wateren ten zuiden van het Italiaanse eiland Lampedusa.  Aan boord van het schip Sea-Watch 3 bevinden zich nu ongeveer 270 mensen.

Mensensmokkelaars steeds driester te werk

De migranten en vluchtelingen proberen het Griekse vasteland of Italië te bereiken via de Turkse Egeïsche kust of via andere landen in het oostelijke Middellandse Zeegebied.

Volgens de Griekse minister van Scheepvaart gaan de mensensmokkelaars steeds driester te werk: "Ze geven niets om mensenlevens". Zo zetten ze volgens de minister "tientallen mensen zonder reddingsvesten op boten, die niet eens aan de meest elementaire veiligheidsvoorschriften voldoen".

Meest gelezen