Cinema Palace in Brussel was vanmiddag gewoon open
Nicolas Maeterlinck

Deel cultuursector boycot nieuwe maatregelen, politiek lijkt oogje dicht te knijpen: "Ondermijnt de geloofwaardigheid"

Een deel(tje) van de cultuursector heeft zoals aangekondigd besloten de verplichte sluiting vandaag te boycotten. Zo zijn in Brussel en in Wallonië verschillende bioscopen en theaterzalen gewoon opengebleven. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez hekelt die burgerlijke ongehoorzaamheid. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) verwijst naar de lokale besturen om in te grijpen.

Vanaf vandaag moet de cultuursector grotendeels op slot: geen cinema, geen theater en geen indoorconcerten meer de komende maand. Op de Kunstberg in Brussel zijn daarom enkele duizenden mensen uit de cultuursector bijeengekomen om te protesteren tegen die beslissingen van het Overlegcomité. Daar is ook aangekondigd dat ze de maatregelen gaan aanvechten bij de Raad van State.

Een ander deel van de cultuursector legt zich niet bij de maatregelen neer en is -zoals aangekondigd- gewoon opengebleven. In Brussel alleen al zou het om een 40-tal cultuurhuizen gaan: gaande van cinema's over concertzalen tot theaters.

"We weten dat wat we doen niet wettelijk is, maar het is belangrijk om het te doen en we zullen zien wat het geeft", zegt Eric Franssen, de uitbater van Cinema Palace daarover. "Door de cultuur te sluiten raak je aan één van de pijlers van de maatschappij. Als je beslist om enkel de cultuursector te sluiten, is dat een sterke ideologische actie. We laten ons niet doen."

Eerder al had de Brusselse politie laten weten dat ze er vandaag alvast geen prioriteit van zouden maken om de cultuursector op de nieuwe maatregelen te wijzen en te beboeten.

In Luik was er vanmorgen een protestactie bij cinema Sauvenière die gewoon open was (beelden via RTBF):

Videospeler inladen...

We trokken naar een cinema in Brussel die open is gebleven en vroegen de bezoekers wat ze ervan vinden. "Het voelt aan als een daad van verzet om op een zondagnamiddag naar de cinema te gaan", klinkt het. "Ik vind het een goed idee van hen om open te blijven. Zoals je ziet is het zeker haalbaar om de regels te respecteren."

Videospeler inladen...

Hoe zinvol is het om maatregelen te nemen die niet alleen niet overal worden opgevolgd, maar ook niet worden gehandhaafd? Die vraag stelde ook MR-voorzitter Bouchez zich op Twitter. "Waarom moeten bepaalde sluitingen worden nageleefd en anderen niet", vraagt hij zich af.

"Deze aanpak van burgerlijke ongehoorzaamheid die niet alleen politici maar ook gerechtelijke instanties aanmoedigen, is destructief voor de geloofwaardigheid van de rechtsstaat en van onze instellingen."

Hij moedigt een debat aan over de maatregelen, maar wat hem betreft moeten ze ofwel nageleefd en dus gehandhaafd worden, "ofwel worden gewijzigd als ze als niet-relevant worden beschouwd".

"Als we aanvaarden dat de regels voor de culturele sector niet worden toegepast, geldt dat dan bijvoorbeeld ook voor bowlingcentra, casino’s en paintballcomplexen", vraagt hij nog. "Het is het een of het ander, maar laten we stoppen met de geloofwaardigheid van de staat te ondermijnen.”

Anderhalf uur na zijn eerste tweets, verduidelijkt Bouchez zijn standpunt. "Aangezien sommigen doen alsof ze mijn boodschap niet begrepen hebben: Het probleem is de burgerlijke ongehoorzaamheid als ze in de hand wordt gewerkt door politici die regels kunnen aanpassen of gerechtelijke instanties die ze moeten doen naleven", schrijft hij. "Ik heb genoeg van de hypocrisie."

Verlinden wijst door naar lokale besturen

De politiediensten vallen onder minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V), maar zij gaat niet meteen ingrijpen.

Haar kabinet laat in een schriftelijke reactie aan VRT NWS weten dat het Nationaal Crisiscentrum contact heeft opgenomen met de gouverneurs en de minister-president van Brussel met de vraag om toe te zien op de naleving van alle maatregelen die beslist zijn op het Overlegcomité van afgelopen woensdag "inclusief de maatregelen die betrekking hebben op de cultuursector".

"De politiemensen op het terrein en de lokale overheden zijn het best geplaatst om in te schatten waar en wanneer een tussenkomst van de politie noodzakelijk is", gaat de reactie voort. Lees: de handhaving is de verantwoordelijkheid van de lokale besturen.

Lachaert: "In dialoog gaan en eventueel bijsturen"

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert benadrukt dat de omikronvariant tot onzekerheid heeft geleid. "Uit voorzorg koos het Overlegcomité voor extra maatregelen", schrijft hij op Twitter. "De komende dagen gaan de regeringen het best in dialoog met de sector om te evalueren en eventueel bij te sturen."

Die eventuele bijsturing blijft wel afhankelijk van de impact van de omikronvariant. "Als het een vaart gaat zoals in Engeland, Spanje en Frankrijk, dan gaan er nog andere sectoren aan maatregelen onderworpen worden", verduidelijkt Lachaert aan onze redactie. "De komende dagen worden cruciaal om te kijken welke richting we uit kunnen. Als de cijfers stabiel blijven, zouden we over de cultuursector moeten kunnen praten."

Lachaert erkent voorts dat het "zeer hard" was dat de extra maatregelen die het Overlegcomité beslist heeft, "exclusief in 1 sector terechtkwamen".

Opmerkelijk, want Open VLD is ook de partij van premier Alexander De Croo die vrijdag nog voor onze camera zei dat het niet zo is dat de cultuursector geviseerd werd.

"We hebben een maatregel genomen die gaat over alle activiteiten binnen, niet alleen over cultuur", zei De Croo toen. "Laten we zien hoe de cijfers evolueren. Als we ze onder controle kunnen houden, kunnen we snel weer dingen versoepelen. Nu kunnen we beter voorzichtig zijn."

Meest gelezen